За Израелце она је херој

Хамасовци упали у дом Израелке, она им послужила чај и кексе

  • Извор: Индекс
  • 19.10.2023. 16:58

Kад су се Хамасови милитанти с гранатама појавили у њeној дневној соби, Рејчел Едри послуживала их је чајем и мароканским колачићима све док полиција није упала и убила нападаче.

Рејчелина прича о преживљавању напада хамасоваца претворила је 65-годишњу жену у неочекивану хероину Израела, пише Асошијетед прес (АП).

За многе је она постала симбол домишљатости свакодневних Израелаца препуштених самима себи док су милитанти 7. октобра започели крвопролиће у успаваним јужним заједницама. Након ранојутарње сирене за ваздушну узбуну, Рејчел се вратила из склоништа у свом родном граду Офакиму и затекла групу милитаната Хамаса у својој дневној соби. 

Нападнуте америчке базе

Нападнуте америчке базе

"Један од терориста ми је рекао: 'Подсјећаш ме на моју мајку.' Рекла сам му: 'Ја сам стварно попут твоје мајке. Ја ћу ти помоћи, ја ћу се бринути за тебе. Шта ти треба?''', испричала је Рејчел за Инет Kазала је како ју је један од нападача ударио кундаком по лицу, након чега га је успјела умирити.

Сусрела се с Бајденом

Милитантима је послужила конзервисани ананас, чај и своје препознатљиве мароканске кексе. Пјевала им је арапске пјесме, а они су одговарали хебрејским. Мушкарцима је понудила Кока-колу зиро, а када су рекли да више воле Кока-колу, она им је испунила жељу. 

"Након што су попили и појели, постали су пуно мирнији. Почели смо разговарати, а у једном тренутку сам чак на тренутак заборавила да су они терористи", навела је. Након 17 сати спасилачки тим успио је спасити Рејчел и њеног супруга уз помоћ њиховог сина Евиатара. 

Риједак призор у Боки Которској: ово није виђено 50 година

Риједак призор у Боки Которској: ово није виђено 50 година

Евиатар, који ради као полицајац, дао је тиму скицу куће, помажући спасиоцима да изненаде милитанте и убију их. Будући да је кућа тешко оштећена, Рејчел је премјештена у хотел у централном Израелу. Јуче је била једна од неколицине Израелаца позваних на састанак с предсједником САД Џоом Бајденом током његове посјете Израелу. 

Загрлила је америчког предсједника, док јој је он захвалио што је бранила земљу. Због тога што је милитанте снабдијевала грицкалицама, Рејчел је приказана на интернету и у националним медијима као савршена жидовска мајка, односно као стереотип жене која превише храни госте. 

Њен брат каже да није изненађен

Израелци су такође упоредили Рејчел с библијским ликом Јаел, која злом генералу нуди храну прије него што га убије у сну. 

Подсјетимо, милитанти из појаса Газе пробили су високо утврђен зид раздвајања Израела и ушли у Офаким и више од 20 других пограничних заједница, убивши најмање 48 становника Офакима.

Саша Глигорић нови директор KПЗ Бањалука

Саша Глигорић нови директор KПЗ Бањалука

Група цивила с пиштољима узвратила је на напад наоружаних милитаната. "Овдје су се борили као лавови. Ни полиција, ни војска ништа нису учинили. Једини разлог зашто смо живи су други грађани који су дошли да нас заштите", поручио је Јони Шалем, човјек који живи низ улицу од Рејчел описујући храброст својих комшија.

Рејчелин брат Симон Kорам рекао је да није био изненађен када је чуо како је успјела избјећи готово сигурну смрт. Нагласио је како је прије рата била позната по гостољубивости и великодушности, радећи у оближњој војној бази и кухајући оброке за војнике.

Њих двоје су одрасли у радничкој породици у Офакиму с 12 браће и сестара. "Научили смо преживјети и стекли животну мудрост попут уличних мачака. То се види по томе како се понашала", закључио је Симон.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм