Многи нису знали за напад

Хамас објавио снимак како су се војници припремали за напад

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2023. 22:49

Хамас је објавио видео који показује како су његови милитанти тренирали уништавање баријера на граници Израела и Газе, што им је омогућило да започну масовни покољ цивила.

Видео приказује чланове инжењерског корпуса Касами како полажу експлозив на жичане ограде и баријере, траже заклон и дижу их у ваздух.

Ограда која дијели Појас Газе од Израела пробијена је на више мјеста у суботњем нападу, што је омогућило борцима да уђу и почну поход. Видео такође приказује припаднике Хамаса у борбеној опреми како на леђима носе мале металне рампе и расклапају их како би мотори прешли преко срушених ограда, пише Скај њуз.

Многи милитанти користили су моторе током напада, а један видео који је доста дијељен приказује младу Израелку како је натјерана да сједне на мотоцикл након чега је одвезена. Хамас је такође изградио лажно израелско насеље у Гази и вјежбао нападе, потврдио је извор близак новинској агенцији Ројтерс.

Чини се да је обука била језиво учинковита, са стотинама цивила убијених у својим градовима и насељима. Видео запис обуке даје увид у то колико је планирања уложено у вишеструки напад који је досад однио више од 1.200 израелских живота. Више од 1.000 Палестинаца такође је убијено у нападима одмазде.

Извор из Хамаса испричао је да је након пробијања ограде тактика била да булдожери уђу како би повећали рупе, односно како би омогућили улазак већих возила. Додао је како многи који су учествовали у обуци уопште нису знали чему она служи јер је Хамас био одлучан у томе да Израелци не сазнају за напад.

Многи заповједници Хамаса такође су потврдили како нису знали да ће се напад догодити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?