Одржана свечана церемонија

Градоначелник Њујорка прогласио 26. фебруар Даном српског насљеђа

 • Извор: СРНА
 • 26.02.2024. 21:34

У америчком граду Њујорку данас је одржана свечана церемонија подизања заставе Републике Србије, након што је градоначелник Њујорка Ерик Адамс раније прогласио 26. фебруар - Даном српског насљеђа.

У објави на друштвеној мрежи "Икс" Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку наводи се да је прокламација градоначелника Адамса израз дубоког поштовања српско-америчких односа и препознавања историјског доприноса српске заједнице укупном социјалном, економском и културном идентитету града Њујорка.

Церемонија је одржана у самом центру Њујорка, парку Болинг грин, мјесту значајних историјских дешавања за САД и град Њујорк.

Ово је прво слично дешавање у Њујорку у историји српско-америчких односа.

Током церемоније, симболично су, заједно подигнуте заставе Србије и САД уз интонирање химни двије земље.

Церемонији су присуствовали представници града Њујорка, Српске православне цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре.

У свом говору, градоначелник је нагласио да су амерички Срби одувек имали значајну улогу у изградњи и напретку Њујорка.

Он је исказао увјерење да ће наставити да пружају свој препознатљиви допринос напретку града, те што ближим односима Њујорка и Америке са Србијом.

Генерални конзул Србије Владимир Божовић је изразио задовољство и понос због чињенице да је градоначелник Адамс, у знак признања Србије и српске заједнице у Њујорку, прогласио 26. фебруар Даном српског наслеђа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

 • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.