Подземни лавиринт

"Газа метро" - Хамасов главни адут

  • Извор: Агенције
  • 17.10.2023. 08:25

Палестински милитанти годинама користе непрегледну мрежу тунела испод Газе за кријумчарење робе и оружја из Египта, као и за изненадне нападе на Израел, али постоји и други подземни лавиринт, који Израелске одбрамбене снаге називају „Газа метро“!

То је велика мрежа која се простире километрима и ови тунели се користе за превоз људи и робе, складиштење ракета и муниције, смјештај Хамасових командних центара, а вјерује се да се у њима налазе и фабрике за прављење оружја. Њихова главна предност је то што су далеко од увијек будних камера израелских шпијунских дронова и авиона.

Ојачани бетоном

Хамас је 2021. тврдио да је изградио 500 километара тунела испод Газе. Ако је то тачно, Хамасови подземни тунели онда су тек нешто мањи од половине дужине система подземне жељезнице у Њујорку, пише ЦНН. Вјерује се да управо у овим тунелима Хамас крије отете израелске цивиле и војнике. Неки су наводно широки и по 30 метара.

- То је врло компликована и велика мрежа тунела на релативно малој територији - каже Дафни Ричмонд-Барак, професорка на израелском универзитету Рајхман, која је стручњак за подземно ратовање.

Погледајте какво нас вријеме данас очекује

Погледајте какво нас вријеме данас очекује

Газа је под копненом, поморском и ваздушном блокадом Израела, као и под копненом блокадом Египта од 2007. и вјерује се да нема довољно машина које се користе за изградњу тунела дубоко под земљом. Стручњаци кажу да су радници који користе основне алате вјероватно копали дубоко под земљом како би изградили мрежу опремљену струјом и ојачану бетоном. Израел већ дуго оптужује Хамас за преусмјеравање бетона намијењеног за цивилне и хуманитарне сврхе у изградњу тунела.

Убица из Брисела се наводно огласио након злочина: Споменуо убијеног дјечака

Убица из Брисела се наводно огласио након злочина: Споменуо убијеног дјечака

Критичари тврде да је Хамас могао и да средства намијењена изградњи тунела преусмјери за цивилна склоништа или системе за упозоравање, попут оних преко границе у Израелу. Тунели су још од средњег вијека били атрактивно оруђе за ратовање, а данас Хамасу и другим терористичким групама дају предност у асиметричном ратовању, поништавајући технолошку предност коју посједује израелска војска. Хамасову мрежу тунела другачијом од Ал Каидиних у планинама Авганистана или Вијетконгових у џунглама југоисточне Азије чини то што је грађена испод једног од најгушће насељених подручја на планети. У граду Газа живи више од милион људи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: