Протест

Француски пољопривредници најавили блокаду Париза

  • Извор: Агенције
  • 29.01.2024. 07:36

Француски пољопривредници најавили су да ће данас више од 600 трактора блокирати осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске.

Влада је најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спријечи улазак трактора у "Париз и веће градове", преноси БФМ ТВ.

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен разговарао је јуче са најближим сарадницима о одговору полиције на пријетње незадовољних пољопривредника.

Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спријечили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.

Из полиције поручују да ће дјеловати умјерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цијена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.

Фармери су блокирали путеве у дијеловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цијена.

Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринијети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Влада је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мјере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају.

Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је, међутим, да ће наставити протесте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок