Премијер Словачке

Фицо: Свијет игнорише нацистичка обиљежја у украјинској војсци

  • Извор: СРНА
  • 10.09.2024. 14:53

Људи који често осуђују злочине који је починио Трећи рајх у исто вријеме окрећу главу од чињенице да украјинска војска данас носи нацистичке симболе, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.

Он је одржао говор у музеју Холокауста, који се налази на мјесту некадашњег концентрационог логора Серед на западу Словачке, током којег је истакао потребу да нове генерације науче нешто о злочинима нациста током Другог свјетског рата прије него што почну да причају о украјинском сукобу.

“Сви причамо о фашизму и нацизму, док прећутно толеришемо јединице које се крећу Украјином, имају веома јасне ознаке и повезане су са покретима које данас сматрамо опасним и забрањеним. Пошто је то геополитичка борба, никога није брига”, рекао је Фицо.

Словачки премијер навео је да жели да ода почаст жртвама, али не “патетичним говором” већ “позивом на ђеловање”, пренијела је “Раша тудеј”.

“Међународна заједница треба да призна да трупе које користе нацистичке ознаке и често се понашају као нацисти не могу да се боре у Украјини”, додао је Фицо.

Фицо је жесток критичар поступака Запада којим се подржава борба Украјине против Русије, а као један од разлога наводи “украјинску нацистичку везу”.

Кијев сматра херојима украјинске националисте који су сарађивали са нацистичком НЈемачком, а нацистички симболи и идеологија Трећег рајха популарни су већ деценијама међу десничарским снагама у Украјини.

Батаљон “Азов”, који се терети за ратне злочине и звјерства, познат је по отвореном подржавању биготизма и расизма, иако у јединици која га је наслиједила тврде да су такве чланове “избацили из својих редова”.

Украjинске снаге снимљене су у више наврата са нацистичким обиљежјима на униформама, укључујући током упада у Курску област у Русији. Двојица украјинских војника снимала су се док имитирају трупе Вермахт и малтретирају старијег руског цивила, који је проглашен несталим након објављивања тог снимка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.