Петер Сијарто

Европска унија се спрема за свјетски рат!

  • 22.04.2024. 16:40

Европска унија се, у позадини погоршања ситуације за Оружане снаге Украјине, припрема за свјетски рат, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након састанка шефова министарстава спољних послова и одбране ЕУ у Луксембургу.

"Брисел реагује на све лошију ситуацију на фронту за Украјину тако што се припрема за свјетски рат", оцијенио је Сијарто.

Према његовим ријечима, састанак је личио на "састанак војсковођа у штабовима", пошто су неколико сати "скоро сви причали о томе колико јединица каквог наоружања и по ком распореду су спремни да испоруче Украјини из практично празних складишта".

Сијарто: САД, НАТО и ЕУ се такмиче ко ће више испоручити оружја Украјини

Сијарто: САД, НАТО и ЕУ се такмиче ко ће више испоручити оружја Украјини

Сијарто је нагласио да до сада сва војна помоћ Украјини није допринела њеном успјеху на фронту.

"Поставља се питање зашто би, ако та стратегија раније није функционисала, требало да функционише сада? Мислимо да снабдијевање оружјем само води до продужавања рата и повећања ризика од свјетског рата", истакао је Сијарто и додао да "Мађарска сматра да би погоршање ситуације на фронту требало да подстакне напоре за успостављање мира, док се о њеним условима мора разговарати у присуству обје стране у сукобу, иначе нема смисла".

Будимпешта против издвајања двије милијарде евра земљама ЕУ за наоружавање Кијева

Мађарска неће одобрити издвајање двије милијарде евра из Европског фонда за мир државама чланицама ЕУ за испоруку оружја Украјини све док Кијев не да гаранције да мађарска предузећа неће поново бити уврштена на листу "међународних спонзора рата", нагласио је шеф мађарске дипломатије.

Према његовим ријечима, осим 500 милиона евра, које Мађарска блокира скоро годину дана, Европска унија жели да исплати земљама чланицама још 1,5 милијарди евра из Европског мировног фонда за оружје Кијеву.

"Америка не штеди животе Украјинаца"

"Став Мађарске је непромијењен. Све док не добијемо гаранције да Украјина неће зауставити 'лов на вјештице' на мађарска предузећа, нећемо пристати на такав приједлог", казао је Сијарто.

Према његовим ријечима, Украјина је раније присилом уврстила мађарску ОТП банку на листу "међународних ратних спонзора", а сада ствара проблеме фармацеутском концерну "Гедеон Рихтер", пошто те компаније нису напустиле руско тржиште. 

Раније је украјинска национална агенција за превенцију корупције (НАЦП) саопштила да је привремено уклонила мађарску ОТП банку са листе "међународних спонзора рата", у покушају да обезбиједи подршку Будимпеште за најновији пакет војне помоћи ЕУ за Украјину.

Затвор за украјинског маринца који је одбио да погине у Кринкију

Затвор за украјинског маринца који је одбио да погине у Кринкију

Агенција је навела да је одлука резултат преговора са банком и званичницима у Будимпешти. Трајно уклањање са црне листе зависиће од спремности банке да прекине сарадњу са Русијом, упозоравају из Кијева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)