Невријеме

Европа у страху од Бориса: Пријети катастрофа

  • Извор: Мондо.рс
  • 13.09.2024. 09:12

Централна Европа припрема се за најгоре поплаве задњих деценија, због проласка циклона Бориса најављеног за викенд.

По чешким и пољским метеоролозима, у неким подручјима њихових земаља могло би да падне до 400 литара кише по метру квадратном у идућа четири дана, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара.

Културне манифестације предвиђене за овај викенд отказане су у те четири земље због најављеног проласка циклона Бориса. Системи за прихват воде, прије свега у близини брана, испражњене су како би могли да приме толику воду.

У Пољској су оглашени метеоаларми за југ земље, прије свега градове на Одри као што су Вроцлав и Ополе. У Вроцлаву, који има 675.000 становника, општина је основала кризни штаб.

Срамна одбрана убице манекенке Кристине из Модриче

Срамна одбрана убице манекенке Кристине из Модриче

По чешком министру животне средине, Петру Хладику, ситуација у земљи "могла би да буде слична оној 1997. и 2002. године". Поплаве 1997. погодиле су Моравску, на истоку Чешке. Погинуло је 50 људи и било је неколико милијарди долара штете. Управо у тој регији и овај се пут очекују најгоре последице, пише "Индекс".

Године 2002. поплаве су погодиле запад земље, однијевши 17 људских живота и изазвавши још већу штету него 1997. Градови у Моравској подигли су баријере против поплава и припремили вреће с пијеском у очекивању олује коју ће пратити вјетрови брзине до 100 километара на сат.

Десетине културних манифестација у том региону отказане су, укључујући годишњи фестивал вина у Знојму који привлачи десетине хиљада посјетилаца. Отказан је и римски фестивал у Карнунтуму у Аустрији.

Пораст водостаја Дунава

По аустријској телевизији ОРФ, водостај Дунава могао би да нарасте до нивоа који нису виђени пет до десет година.

Откривене стијене са бесконачном енергијом?

Откривене стијене са бесконачном енергијом?

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна да распореди до хиљаду војника, буде ли потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Падавине би могле да буду веће од оних које су погодиле централну Европу 2013. године, а које су тада биле сматране најгорима у хиљаду година, упозорава словачка метеоролошка служба "иметео.ск".

Са премјештањем хладног таласа над Европом према истоку, први је снијег пао и на Кредарици у Словенији, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: