Залихе природног гаса

Европа се заштитила од високих цијена?

  • Извор: Б92
  • 17.10.2023. 21:29

Залихе природног гаса у Европи у понедјељак су достигле највиши ниво у историји, и на тај начин штите европске земље од високих цијена из прошле године.

Европске нације, које користе око 400 милијарди кубних метара гаса годишње, имају капацитет складишта природног гаса од 110 милијарди кубних метара.

Прије руско-украјинског сукоба, 40 одсто природног гаса који се троши у земљама ЕУ долазило је из Русије. Међутим, са избијањем сукоба, извоз руског природног гаса у ЕУ значајно је опао.

Двоје мртвих у тешком судару аута и комбија

Двоје мртвих у тешком судару аута и комбија

Земље ЕУ су развиле законске оквире који обавезују пуњење подземних складишта природног гаса прије зимских мјесеци због сукоба између Русије и Украјине.

Осамнаест од 27 земаља чланица ЕУ има складишта природног гаса. Њемачка, доминантна европска економија, има највећи капацитет складишта гаса, који износи 25,1 милијарду кубних метара.

Сестра настрадалог Давида из Бањалуке објавила дирљиву молбу

Сестра настрадалог Давида из Бањалуке објавила дирљиву молбу

Затим слиједе Италија са 20,2 милијарде кубних метара, Холандија са 14,7 милијарди кубних метара, Француска са 13,2 милијарде кубних метара, Аустрија са 9,8 милијарди кубних метара и Мађарска са 6,9 милијарди кубних метара.

Постоје и одређени капацитети за складиштење природног гаса у Белгији, Бугарској, Чешкој Републици, Данској, Шпанији, Хрватској, Пољској и Румунији.

Хамас: Мртав је

Хамас: Мртав је

Тренутно су Румунија и Шпанија достигле пун капацитет складиштења, док су Португал и Пољска достигле 99 одсто, а Словачка, Њемачка и Чешка имају капацитет од 98 процената.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?