Trošio 100.000 sedmično

Evromilioner uspio potrošiti samo 40 miliona funti ogromnog džekpota prije smrti

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2023. 19:03

Jedan od najvećih dobitnika na lutriji u Velikoj Britaniji ikada je trošio u prosjeku 100.000 funti nedjeljno prije svoje smrti nakon što je 2011. osvojio džekpot od 161 milion funti.

Otac dvoje dece Kolin Vir umro je (71), u decembru 2019. od sepse i „akutne povrede bubrega“.

Ali za samo osam godina Škot je uspio da pređe polovinu svog udjela od 80 miliona funti, trošeći na automobile, imovinu i kupovinom kontrolnog paketa u svom omiljenom fudbalskom klubu.

Procjenjuje se da je potrošeno 40 miliona funti takođe podijeljeno među porodicom i prijateljima, donirano humanitarnim institucijama, korišćeno za stvaranje fondova za opšte dobro i ulaganja u imovinu.

Kao doživotni navijač fudbalskog kluba Partick Thistle, gospodin Veir je takođe stekao 55 odsto udjela u kompaniji mjesec dana prije svoje smrti kako bi mogao da je pokloni navijačima i stavi njenu budućnost u ruke lokalne zajednice.

Takođe je bio pristalica SNP-a koji je doprinio milionima svojoj stranci i kampanji za nezavisnost Škotske 2014. koja je završila neuspjehom.

Testament filantropa dao je fascinantan uvid u njegova preostala sredstva i kako, uprkos tome što je preko noći katapultiran u redove britanskih superbogataša, izgleda da nije podlegao iskušenjima bogatstva.

Nažalost, njegova ogromna pobjeda na Evromilionima nije bila dovoljna da mu kupi zdravlje ili trajnu sreću – patio je godinama lošeg zdravlja,a on i njegova supruga Kristin su se prošlog ljeta razveli nakon 38 godina braka.

U trenutku smrti 27. decembra, živeo je u kući sa pet spavaćih soba na obali mora u Eru vrijednoj 1,1 milion funti, koju je kupio u junu 2018, nakon završetka njegove veze.

U međuvremenu, on je potpisao ugovor sa gospođom Veir, bivšom psihijatrijskom medicinskom sestrom sa kojom ima dvoje odrasle djece u 30-im godinama, Karli i Džejmija, koja je preuzela vlasništvo nad vilom od 3,5 miliona funti, Frognal House, u blizini Troona. Par je navodno kupio imanje, zajedno sa namještajem i opremom, nakon 10-minutnog pregleda četiri godine ranije.

Njegov testament pokazuje da je, kada je iznenada preminuo od sepse i „akutne povrede bubrega“, posjedovao namještaj, nakit i umjetnička djela u vrijednosti od oko 212.000 funti, kao i četiri automobila skromne cijene – starinski Bentli Arnadž, vrijedan 10.000 funti, 28.250 trogodišnji Jaguar F-Pace SUV, 24.000 funti star četiri godine Mercedes Benz E klase Estate i 2019 Mercedes Benz V klase prevoz ljudi, procijenjeni na oko 35.000 funti.

U slučaju iznenadnih hitnih slučajeva, u imanju je držao i kutiju za sitni novac u kojoj je bilo zgodnih 263,90 funti. TV snimatelj prije srećne pobjede, očigledno je i dalje primao penziju, a kada je umro, Odjeljenje za rad i penzije mu je dugovalo 679,80 funti.

Njegov savjetnički porez je takođe iznosio 37,08 funti kredita i, možda u nadi za još jednu srećnu pobjedu, čak je imao i maksimalnih 50.000 funti uloženih u državne obveznice za štednju i investicije.

Duga strast prema konjskim trkama dovela ga je do toga da preuzme vlasništvo nad tri rasna rasa koje kontrolišu sindikati, među kojima su petogodišnji kastrati Knighted (£2.500) i Feloni (£1.675), kao i osvajanje irske kobile If Iou Sai Run (£4,000).

Međutim, njegova meka tačka je bio njegov voljeni Partick Thistle FC. Investicija od 2,5 miliona funti ubrzo nakon njegove pobjede praćena je kasnije sa još finansijske podrške. Gospodin Veir, koji je posjedovao akcije u vrijednosti od 272.000 funti u klubu, takođe je pomogao u osnivanju Omladinske akademije Thistle Veir, a dio stadiona Firhill je nazvan Colin Veir Stand.

U novembru 2019., mjesec dana prije nego što je umro, njegova kompanija Three Black Cats Ltd, za koju se navodi da ima 5 miliona funti u banci, stekla je 55 odsto udjela u klubu kako bi mogao da ga donira navijačima i stavi Partick Thistle's budućnost u rukama lokalne zajednice.

Gospodin Veir je takođe napravio i druge pametne investicije, uključujući imovinu u poreskom raju na Ostrvu Man od oko 3,5 miliona funti i raznovrstan portfelj akcija od više od 12,3 miliona funti, koji uključuje udeo u globalnim imenima kao što su Microsoft (20.368 funti), Moet Hennessi Louis Vuitton (£19,230), Estee Lauder (£19,813), Tesco (£19,562), AG Barr, kreatori Irn-Bru-a (£10,040) i lanca pekara Greggs (£22,950).

Takođe je postojao značajan udeo od oko 400.000 funti u šemama ulaganja preduzeća (EIS), gdje pojedinci mogu da kupe mala i srednja preduzeća za velikodušne poreske olakšice.

Dok toliko pobjednika koristi svoje bogatstvo kako bi krenulo dalje od svojih korena, Virovi su željeli da podijele svoju sreću.

Gospodin Vir je rekao da će umjesto da se distanciraju od ostatka svijeta, par, koji je živio u samostojećem bungalovu sa tri spavaće sobe u primorskom gradu Largs, u Sjevernom Erširu, iskoristiti svoj dobitak da se približi ljudima.

Rekao je: 'Nismo htjeli da odemo i živimo na malom ostrvu bez kontakta sa ljudima koji su nam važni.'

U prvoj godini nakon gotovinske bonance, potrošili su 5 miliona funti kupujući kuće za bliske prijatelje i uspostavljajući stipendije za talentovane mlade – kao i dajući donacije lokalnom fudbalskom timu, staračkom domu i sportskom centru.

Umjesto da prodaju svoju staru kuću vrijednu 220.000 funti, dali su je mladoj majci koja je živela u susjedstvu sa roditeljima.

Smatra se da su kupili pet domova, po 230.000 funti svaki, za prijatelje u novom objektu. Gospođa Veir, drugo od šestoro djece, takođe je kupila imanje za svu svoju braću i sestre.

U međuvremenu, potrošili su 850.000 funti na samostojeću kuću sa četiri spavaće sobe smještenu u 23 hektara bašte i šume na periferiji Largsa, koja se može pohvaliti bioskopom, bazenom i štalama. Prodat je 2016. inostranom trustu u ugovoru vrijednom 1,4 miliona funti.

Oni su osnovali Veir Charitable Trust da podrže projekte koji promovišu zdravlje, dobrobit životinja i učešće javnosti u sportu, a priče o njihovoj ljubaznosti su legendarne među onima kojima je potrebna pomoć.

Postojalo je sponzorstvo od 50.000 funti za Li Kregmajla da završi četvorogodišnji kurs na Akademiji umetnosti u Firenci, 102.000 funti za Nacionalni centar za sportsku obuku Inverklajd i 750.000 funti za veštački teren za sve vremenske uslove na Largs Thistle - gdje je fudbal- ludi gospodin Veir je postao počasni predsjednik.

U avgustu 2012. par je platio petocifrenu sumu za novu protezu za 13-godišnjeg Kierana Maksvela iz Heighingtona, okrug Daram, koji je izgubio dio noge zbog rijetkog i agresivnog oblika raka.

Tinejdžer je bio strastveni sportista, ali je tragično preminuo od Juingovog sarkoma u junu 2017. godine, sa samo 18 godina. Virovi su takođe bili među grupom sponzora koji su pomogli da se prikupi 50.000 funti za slanje 15-godišnje teniske zvijezde Rosa Vilsona iz Largesa na tenis. akademiji u Barseloni, Španija.

Potaknuti prijetnjom jednom od posljednjih parobroda u Velikoj Britaniji, Vejverli, koji je izgrađen 1946. godine, dali su 100.000 funti da pomognu u spasavanju bolesnog broda i djelimično finansiraju njegovu remont.

Prijatelji vjeruju da će gospodin Veir-ova velikodušnost biti njegovo trajno naslijeđe i da je onim što je ostalo od njegovog imanja od tada upravljalo diskreciono povjerenje, koje je osnovano da obezbedi sredstva za njegovu djecu, njihove partnere i sve potomke, kao i fondove i dobrotvorne organizacije bliske njegovom srcu.

Finansijski stručnjak je rekao: „Potrošnja od 40 miliona funti za osam godina zahteva malo truda, ali je vjerovatno da je uglavnom otišlo na osnivanje fondova za njegovu porodicu i druge interese. Čini se da je ono što je ostavio za sobom veoma razuman i siguran portfolio.'

Тагови: