Бојкот

ЕУ спрема ''казну'' за Орбана због посјете Русији

  • 15.07.2024. 12:47

Европска унија планира да организује сопствени састанак министара спољних послова у исто вријеме када је предвиђен сусрет тог типа у Будимпешти (28. и 29. августа) у организацији премијера Мађарске Виктора Орбана, преноси "Политико" позивајући се на изворе у Бриселу.

Бојкот се спрема јер европски званичници желе да "казне" предсједника Владе Мађарске, иначе тренутно предсједавајуће Савјету ЕУ, због његове посјете Русији и сусрета с лидером РФ Владимиром Путином, а потом и првим човјеком Кине Си Ђинпингом.

Раније је "Политико", позивајући се на ријечи двоје дипломата ЕУ, извјестио да земље Уније разматрају казнене мјере за Мађарску, претећи јој "практичним посљедицама", а неколико званичника је предложило бојкот неформалног састанка министара спољних послова у Будимпешти крајем августа.

"Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позваће министре спољних послова на 'формални' самит у исто вријеме када је предвиђен Орбанов самит", пише бриселски портал, цитирајући троје европских дипломата.

Ако Борељ сазове званични састанак истог дана када је и састанак у Будимпешти, министри неће моћи да путују у Мађарску, а на тај начин Европска унија жели да пошаље јасан сигнал Мађарској да не може да иступа у име цијеле ЕУ.

"Политико" је раније писао и да би Европска унија могла да повуче мандат Мађарске за предсједавање блоку због Орбанове посјете Москви.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.