Predsjednik Turske

Erdogan glasao u Istanbulu: Pokažimo snagu turske demokratije

  • Извор: Анадолија
  • 14.05.2023. 11:38

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan glasao je jutros u Istanbulu, nakon čega je izjavio kako je veoma važno da građani u što većem broju izađu na birališta i pokažu snagu turske demokratije.

Građani Turske danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske koja broji 600 zastupničkij mjesta.

Aktuelni predsjednik Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi, glasao je na biralištu u istanbulskom distriktu Uskudar. U pratnji Erdogana bila je i supruga Emine Erdogan.

U kratkoj izjavi novinarima nakon glasanja Erdogan je rekao kako izborni proces teče po planu, bez ikakvih problema.

Otvorena birališta u Turskoj: Najneizvjesniji izbori u 100 godina

Otvorena birališta u Turskoj: Najneizvjesniji izbori u 100 godina

Posebno je važno, istakao je, da bez problema izborni proces teče i u zemljotresima pogođenim regijama Turske.

“Naši građani u zemljotresima pogođenim regijama takođe s velikom željom izlaze na birališta", rekao je Erdogan, te dodao:

"Od velike je važnosti, i sa aspekta pokazivanja snage turske demokratije, da naši građani, bez ikakve zabrinutosti, izađu na birališta.“

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana moći će po prvi put glasati.

Glasao i Čavušoglu

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu obavio je građansku dužnost i glasao na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u ovoj zemlji, javlja Anadolija.

Erdogan: Šuruju sa Bajdenom da me svrgnu s vlasti

Erdogan: Šuruju sa Bajdenom da me svrgnu s vlasti

U pratnji supruge Hulje glasao je u Alanji u provinciji Antalija.

Čavušoglu je poželio da glasovi građana u zemlji i inostranstvu budu od koristi za domovinu i naciju, za mir, stabilnost i jaču Tursku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм