Бивши премијер

Џонсон прекршио краљевски протокол

  • Извор: Телеграф
  • 02.10.2024. 07:31

Бивши британски премијер Борис Џонсон контроверзно је прекршио краљевски протокол тврдњом у својим мемоарима да је краљица Елизабета Друга боловала од рака костију.

У књизи, која стиже на полице 10. октобра и која је ове недјеље објављена у новинама "Дејли мејл", за које такође пише Џонсон, он се присјетио посљедњих дана краљице у Балморалу у Шкотској.

Џонсон је званично поднио оставку само два дана прије смрти Елизабете Друге у септембру 2022. године, а у годинама након тога било је жестоких спекулација о томе како је тачно она преминула.

"Знао сам годину дана или више да има облик рака костију, а њени љекари су били забринути да би у било ком тренутку могла да уђе у нагли пад", написао је.

Експлозије у близини израелске амбасаде у Копенхагену

Експлозије у близини израелске амбасаде у Копенхагену

Џонсонов извјештај је прва јавна индикација бившег високог владиног званичника о томе шта је могао бити узрок краљичине смрти. Званично је наведен као "старост" на њеној умрлици.

Џонсон није први премијер који се у аутобиографији присјећа свог живота, времена на функцији и интеракције са покојном краљицом. Бивши британски лидери Тони Блер, Гордон Браун и Дејвид Камерон су то учинили, али само у општем смислу и без истог нивоа живописних детаља као Џонсон.

Бакингемска палата има политику да не коментарише објављене књиге о краљевској породици и као таква није ни потврдила, ни демантовала Џонсонове тврдње.

Џонсон, који је био премијер између 2019. и 2022. године, сјећа се да је отпутовао у краљевску резиденцију Балморал ради оставке. По доласку, сјећа се да га је дочекао краљичин приватни секретар Едвард Јанг, који му је сугерисао да се њено стање током љета значајно погоршало.

Израел: Иран испалио 181 ракету, 10 милиона људи у склоништима

Израел: Иран испалио 181 ракету, 10 милиона људи у склоништима

Размишљајући о томе када су посљедњи пут сједили заједно у краљичиној салону, Џонсон је рекао да разумије Јангово упозорење.

"Изгледала је блиједа и више погнута, а имала је тамне модрице на рукама и зглобовима, вјероватно од капи или инјекција", написао је он, па додао: "Али њен ум, као што је Едвард такође рекао, није био потпуно оштећен њеном болешћу и с времена на вријеме у нашем разговору она је и даље сијала оним великим бијелим осмијехом у његовој изненадној љепоти која је подизала расположење".

Џонсон је описао недјељну премијерску публику код краљице као "привилегију" и "мелем".

"Она је зрачила таквом етиком служења, стрпљења и вођства да сте заиста осјећали да ћете, ако буде потребно, умријети за њу. Неким људима то можда звучи безобразно (и многима потпуно очигледно), али та лојалност, колико год да изгледа примитивно, још је у срцу нашег система. Потребан вам је неко љубазан и мудар, изнад политике, да персонификује оно што је добро у нашој земљи. Она је сјајно урадила тај посао", додао је он.

Покојна краљица никада није дијелила приватне медицинске детаље са јавношћу. Помоћници у краљевском дому и даље тврде да чланови породице имају исто право на медицинску приватност као и сви други.

Краљ Чарлс Трећи и Катарина, принцеза од Велса, одбили су тренд и били отворенији по питању свог здравља. Њих двоје су подијелили детаље о сопственим дијагнозама рака и опоравку.

Међутим, у оба случаја, одлучили су да не открију специфичан облик рака са којим се сваки од њих бори. Када су били притиснути, помоћници су рекли да желе да подијеле своја искуства како би подигли свијест о болести, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.