Britanski premijer

Džonson pozvao Rusiju da smiri tenzije na ukrajinskoj granici

  • Извор: Анадолија
  • 10.02.2022. 22:04

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je u četvrtak Rusiju na deeskalaciju tenzija na granici s Ukrajinom dok su u toku vojne vježbe u susjednoj Bjelorusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Pri susretu s poljskim kolegom Mateuszom Moravickim, Džonson je jasno rekao da je jedino rješenje diplomatski dijalog i da je prijetnja evropskoj sigurnosti prijetnja globalnoj sigurnosti.

- Poruka koju sam dao svim našim kolegama je da sada moramo zajedno raditi na postizanju deeskalacije, da uvjerimo Vladimira Putina da deeskalira tenzije i da se povuče i dok neumorno idemo putem diplomatije da bismo okončali tenzije na ukrajinskoj granici. Važno je zapamtiti zašto to radimo - rekao je Džonson.

Prema njegovim riječima, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo neće prihvatiti svijet u kojem moćni susjed može maltretirati ili napadati svoje komšije.

- Mi to nećemo prihvatiti, jer vjerujemo da svi ljudi bez obzira gdje su rođeni imaju pravo da žive bezbjedno, da biraju ko će njima upravljati i odlučiti u kojim organizacijama žele biti članovi ili u kojim tijelima žele prestati biti članovi - rekao je on.

Džonson je kao primjer savezništva Londona s Varšavom naveo raspoređivanje dodatnih 350 britanskih vojnika u tu istočnoevropsku zemlju.

- Putinov politički cilj je razgraditi NATO, zato moramo biti vrlo odlučni u pokazivanju koliko je savez koherentan, koliko smo zajedno i dobro razumijemo tenzije na istočnom krilu - rekao je poljski premijer.

Rusija je u četvrtak započela dugo očekivanu vojnu vježbu s Bjelorusijom. Zapad sa sve većom zabrinutošću gleda na vježbe koje vide kao mogući izgovor za invaziju na Ukrajinu, što je negirao ruski predsjednik Vladimir Putin.​​​​

Moskva je grupisala više od 100.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici s Ukrajinom, a snage su raspoređene na Krimu na jugu i u Bjelorusiji na sjeveru.

(Foto: Tanjug-AP/Daniel Leal)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.