Predali osjetljive materijale

Dva mornara američke mornarice optužena za špijunažu za Kinu

  • Извор: Агенције
  • 04.08.2023. 07:10

Dva mornara američke mornarice uhapšena su pod optužbom da su Kini predali osjetljive materijale za nacionalnu bezbjednost, saopštili su američki zvaničnici.

Podoficir Venheng Zao optužen je za zavjeru i primanje mita u iznosu od skoro 15.000 dolara u zamjenu za fotografije i video zapise osjetljivih američkih vojnih informacija. Drugi mornar američke mornarice Džincao Vei optužen je za zavjeru da šalje informacije o nacionalnoj odbrani SAD-a Kini u zamjenu za hiljade dolara.

Pomoćnik državnog tužioca Met Olsen rekao je novinarima u San Dijegu da su sada osjetljive vojne informacije završile u rukama Kine.

Zao je optužen da je Kini slao planove za američke vojne vježbe u indo-pacifičkoj regiji, električne dijagrame i nacrte za radarski sistem u američkoj vojnoj bazi u Okinavi u Japanu i bezbjednosne pojedinosti za objekte američke mornarice u okrugu Ventura i San Klementu.

Vei je optužen za otkrivanje informacija o USS Essexu, amfibijskom jurišnom brodu na kojem je služio, kao i drugim američkim ratnim brodovima, uključujući desetke tehničkih priručnika koji prikazuju oružje Essexa, strukturu moći i operacije.

Američki zvaničnici na konferenciji za novinare osudili su kinesku špijunsku kampanju.

"Ne postoji veća, višegeneracijska prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama od Kine", rekla je specijalni agent FBI-a Stejsi Moj, prenosi Klix.ba.


(Foto: Facebook/U.S. Navy)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.