Avganistan

Dopisnica CNN: I sami talibani su šokirani brzinom kojom su osvojili Kabul

  • Извор: Индекс
  • 20.08.2021. 09:07

CNN-ova dopisnica iz Kabula Klarisa Vord napisala je zanimljiv tekst za Spectator World.

U njemu ističe da munjeviti pad Kabula nije iznenadio samo američkog predsjednika Džoa Bajdena, nego i same talibane.

"Izvještavala sam s ratišta u Iraku, Siriji, Libiji i svjedočila nizu ludih, nevjerovatnih događaja, ali nikad u životu nisam vidjela bilo šta poput ovog što se dogodilo u Kabulu. Prije samo dvije sedmice izvještavala sam za CNN iz Kandahara. Bilo je jasno da taj glavni grad provincije nije posljednji koji će pasti u ruke talibana. A onda smo u nedjelju ujutro čuli da su talibani na ulazu u Kabul. Poslijepodne istog dana čuli smo da su ušli u grad. Do naveče naoružani talibani su bili na svakom ćošku. Kako su, pobogu, zauzeli grad od šest miliona ljudi u samo nekoliko sati bez ispaljenog hica?", zapitala se Vord.

"Avganistanska vojska nikad nije bila naročito koherentna sila, ne na način na koji su to talibani. Vlastitim očima sam prije nekoliko dana vidjela kako su avganistanski vojnici zaustavili civilni automobil, uskočili u njega i pobjegli", napisala je CNN-ova dopisnica.

"Nije samo Džo Bajden ostao u šoku munjevitim napredovanjem talibana. Razgovarala sam s nekoliko talibanskih boraca koji kažu da su i sami bili šokirani brzinom osvajanja zemlje. Prošle sedmice su američki zvaničnici prognozirali da bi Kabul mogao biti okružen u roku od 30 dana, mislila sam da pretjeruju i ne znam nikoga ko je mislio da je to moguće. Da, apsolutno bi trebalo da postavimo pitanje kako su američke snage mogle tako pogriješiti, ali ne treba zaboraviti da su i sami talibani šokirani lakoćom vlastitog osvajanja Avganistana", stoji u tekst CNN-ove dopisnice.

(Index.hr


Тагови: