Majami

Donald Tramp opet uhapšen

  • Извор: Агенције
  • 13.06.2023. 20:44

Bivši američki predsjednik Donald Tramp stigao je u federalni sud u Majamiju, pred kojim se našao zbog 37 tačaka optužnice, koja je podignuta protiv njega. On je sada i zvanično uhapšen, nakon što je procesuiran.

Tramp je stigao u zgradu suda, a po dolasku na sud, zadržan je u autu, sa jakim obezbjeđenjem.

"Sky news" je pitao bivšeg predsjednika kako se osjeća uoči pojavljivanja pred sudom, a Tramp je odgovorio: "Sjajno".

Zvanično je uhapšen

Sudski zvaničnik rekao je "Reutersu" da je Donald Tramp procesuiran pre podizanja optužnice. I zvanično je uhapšen. Njegov pomoćnik Volt Nauta, takođe je procesuiran i on se u optužnici navodi kao Trampov saučesnik, prenosi "Index.hr".

Sada slijedi i uzimanje otisaka. Saslušanje bivšeg predsjednika Amerike zatvoreno je za javnost, uprkos insistiranju medija da budu prisutni u sudnici.

Podsjetimo, Tramp je uhapšen i početkom aprila ove godine na sudu u Njujorku, u slučaju prevare u vezi s novcem isplaćenim 2016. zvijezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, što je pravni događaj bez presedana za bivšeg američkog predsjednika. 

Tramp je optužen za kršenje pravila finansiranja kampanje zbog navodne isplate Stormi Danijels kako bi šutjela o njihovom odnosu, prije predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio demokratkinju Hilari Klinton. 

Optužnica na 49 strana

Bivši američki predsjednik optužen je da je iz Bijele kuće ukrao povjerljive dokumente i odnio ih na svoje imanje u Mar-a-Lago.

Optužnica je večeras javno objavljena, napisana je na 49 stranica, a neki detalji iz nje su upravo nevjerovatni.

Tako je otkriveno da je dokumente o nuklearnom programu SAD-a držao u kupatilu! Objavljena je i fotografija njegovog privatnog ‘skladišta‘.

Da stvar bude gora po Trampa, on je, kako se čini, i drugima pokazivao te povjerljive dokumente. U optužnici stoji da je to napravio dva puta. Prvi slučaj dogodio se u Tramp golf klubu u Nju Džerziju kada je pričao s jednim piscem, izdavačem i dvojicom člana osoblja.

Nijedna od ovih osoba nije prošla sigurnosnu provjeru.

Tramp je pokazao i opisao ‘plan napada‘ za koji je rekao da su ga ‘za njega pripremili Ministarstvo odbrane i visoki vojni zvaničnik‘. Zatim je rekao pojedincima da je plan ‘vrlo povjerljiv‘, ‘tajan‘ i da je kao predsjednik mogao sam s njega da skine oznaku tajnosti‘.

Pristup najosjetljivijim dokumentima

U prvoj tački optužnice stoji da je Tramp kao predsjednik SAD-a imao pristup ‘najosjetljivijim povjerljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj bezbjednosti‘, uključujući informacije iz obavještajne službe Ministarstva obrane.

U drugoj tački stoji da je Tramp tokom svog mandata skupljao isječke iz novina, pisma, bilješke, kartice, fotografije, službene dokumente i druge materijale u kartonske kutije koje je držao u Bijeloj kući.

Međutim, među tim materijalima čuvao je i stotine povjerljivih dokumenata. Sve je odnio na Floridu.

Obezbjeđenje u vili Mar-a-Lago

Treća tačka optužnice optužuje Trampa za čuvanje ‘informacija o odbrambenim i oružanim sposobnostima Sjedinjenih Država i stranih zemalja‘.

Dokumenti su takođe uključivali ‘nuklearne programe SAD-a, potencijalnu ranjivost SAD-a i njegovih saveznika na vojni napad‘ i ‘planove za moguću odmazdu‘ kao odgovor na strani napad.

Upitno 13.000 dokumenata

Istražitelji su zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao povjerljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o povjerljivosti vraćeni vladi.

Pristalice misle da je nevin

Istraživanje "Reutersa" i "Ipsosa" koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje da 81 odsto republikanaca vjeruje da su optužbe protiv Trampa politički motivisane.

Anketa takođe pokazuje da Tramp i dalje ubjedljivo vodi u stranačkoj trci za nominaciju za predsjedničkog kandidata.

U intervjuu za "Politico", Tramp je obećao da će nastaviti sa predsjedničkom kandidaturom, čak i ako bude osuđen.

Trampa optužnica tereti za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, a optužbe iz Zakona o špijunaži predviđaju značajne zatvorske kazne, navodi "Reuters".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: