Migrantski karavan 

Djevojčica migrant umrla u američkom pritvoru

  • 14.12.2018. 16:05

Sedmogodišnja djevojčica iz Gvatemale, koja je ilegalno prešla američko-meksičku granicu sa ocem, preminula je nekoliko sati nakon što je odvedena u pritvor, izvještavaju američki mediji. 

Djevojčica koja je stigla u SAD prošle nedjelje s grupom migranata, umrla je od dehidratacije i šoka, javlja Vašington post. 

Agencija AP prenosi riječi zvaničnika na granici koji kaže da djevojčica nije ni jela ni pila vodu nekoliko dana. 

Više hiljada migranata putovalo je iz Centralne Amerike do granice SAD. 

Oni tvrde da bježe od progona, siromaštva i nasilja u svojim državama - Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru.

Mnogi od njih kažu da žele da se nasele u Sjedninjenim Državama, uprkos upozorenjima zvaničnika SAD da će bilo ko bude uhvaćen kako prelazi granicu ilegalno, biti suočen s hapšenjem, sudskim gonjenjem i deportacijom. 

Američki zvaničnici za sada nisu dali zvaničnu izjavu povodom smrti djevojčice. 

Vašinton post je u utorak javio da je djevojčica doživela napade nakon što je uhapšena prošlog vikenda sa ocem i odvedena u dječiju bolnicu u El Pasu. 

Za manje od 24 sata od prijema, pretpjela je srčani udar, pišu ove novine, pozivajući se na odgovorne u službi Carine i zaštite granice SAD.

Tenzije su izražene na granici SAD i Meksika otkako je za posljednjih nekoliko nedjelja tamo došlo skoro 7.500 migranata. 

Prošlog mjeseca, zaposleni na granici su koristili suzavac kako bi zaustavili migrante, od kojih su mnogi stigli sa djecom, u pokušaju da pređu granicu. 

Agenti pogranične službe tvrde da su bili napadnuti kamenjem. 

Međutim, protivnici ovakve politike odbijanja imigranata optužili su Trampovu adminstraciju za drakonske mjere, a Meksiko je zahtjevao istragu o ovom incidentu. 

Migranti su iz Centralne Amerike putovali u velikim grupama, koje su nazvane "karavanima", više od četiri hiljade kilometara. 

Među njima ima dosta porodica s djecom. 

Donald Tramp je obećao da će držati migrante na meksičkoj strani granice dok sudovi ne odluče dalje o njihovim zahtjevima, što znači da će neki dugo čekati. 

Mnogi se nalaze u privremenim skloništima u Tihuani na meksičkoj strani, 180 kilometara istočno od same granice.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм