Необични симптоми

Дјеца у Кини оболијевају од непознатог вируса, у Америци масовно умиру пси

  • Извор: Блиц
  • 27.11.2023. 09:57

Након пандемије вируса корона, која је зауставила свијет и још утиче на здравље људи широм планете, свака вијест о потенцијално заразном обољењу забрињава.

Због чињеница да су и прве вијести о корони из Кине биле нејасне и мистериозне, и да нико није могао да претпостави да ће доћи до пандемије, као бомба у јавности је одјекнула вијест да се у Кини појавио вирус који напада плућа и због ког је хоспитализован велики број дјеце.

Истовремено, у Америци мистериозна респираторна болест коси псе, док свијетом харају зоонозе, пише Блиц.

Обољела дјеца у Кини имају неуобичајене симптоме који укључују упалу плућа и високу температуру, али без кашља или других симптома који се обично повезују са овом болешћу, грипом и другим респираторним болестима, преносе свјетски медији.

Крваво јутро у Канади: Има мртвих и рањених

Крваво јутро у Канади: Има мртвих и рањених

Сада се сви питају да ли Кина прикрива нову епидемију, јер је иста држава жестоко критикована још због прикривања епидемије птичјег грипа (САРС) 2002. и пандемије ковида крајем 2019. године.

СЗО је тражила од званичног Пекинга појашњење о овим новим случајевима ширења заразе међу дјецом, а наводно им је одговорено да би узрочник оболијевања могао да буде повезан са “мицопласма пнеумониае”, познатом и као “ходајућа пнеумонија”. Такође је наведено да је Кина ушла у прву зиму без ковид ограничења због чега објашњавају тако нагли раст заражених.

Такође, САД и Велика Британија су исто тако забиљежиле скокове у болестима попут респираторних вирусних инфекција и грипа након укидања правила о пандемији. Свјетска здравствена организација ипак је затражила од Кине више информација, јер то што су им рекли, како кажу, може бити било шта.

На сјеверу Кине пријављено је од октобра и повећање оболијевања са симптомима сличним грипу у поређењу са истим периодом у протекле три године.

Истовремено, стотине паса у пет америчких држава, Колорадо, Роуд Ајленд, Орегон, Њу Хемпшир и Масачусетс обољели су од непознате респираторне болести коју стручњаци покушавају да разумију.

Стари пекарски трик за најукуснији хљеб

Стари пекарски трик за најукуснији хљеб

Врло мало се зна о болести, али ветеринари кажу да обично почиње кашљем који може да траје недјељама, а затим напредује до упале плућа и тешког респираторног дистрес синдрома.

Чини се да болест не реагује на антибиотике, а у акутним случајевима пнеумоније, смртни случајеви се дешавају за само 24 до 36 сати, према Ветеринарском медицинском удружењу Орегона, које је примило више од 200 извјештаја о потенцијалним случајевима.

“Не знамо шта га узрокује и не можемо са сигурношћу да кажемо како се преноси”, рекла је Линдзи Ганзер, ветеринарка и власница Ветеринарског рефералног центра Норт Спрингс у Колораду за “Вашингтон пост”.

Жељезнице Српске објавиле нови ред вожње

Жељезнице Српске објавиле нови ред вожње

Не треба заборавити и на то да стручњаци одавно упозоравају на зоонозе. Ријеч је о заразним болестима узрокованим бактеријама, вирусима, гљивицама и паразитима, које се преносе са животиња на људе.

Могу се пренијети директним физичким контактом, путем ваздуха, воде или преко посредника као што је инсект.

Одређене болести које се преносе са животиња на људе могле би да убију 12 пута више људи 2050. године него 2020. године, сматрају научници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)