Марија Захарова

Детонација пејџера - чин хибридног рата

  • 18.09.2024. 11:09

Москва сматра да је детонација пејџера у Либану чин хибридног рата и осуђује такве поступке, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

- Сматрамо да је оно што се десило још један чин хибридног рата против Либана који је угрозио хиљаде невиних људи. Чини се да су организатори напада високом технологијом намјерно жељели да изазову оружани сукоб већих размјера и испровоцирају велики рат на Блиском истоку. Оштро осуђујемо напад без преседана на пријатељски Либан и његове грађане који има размјере ужасног кршења суверенитета и представља озбиљан изазов за међународно право, због кориштења неконвенционалног оружја - навела је Захарова у саопштењу.

Према њеним ријечима, Москва вјерује да ће поменути чин имати екстремно негативне посљедице усљед тензија у односима Либана и Израела.

"Позивамо све умијешане стране да покажу уздржаност и одустану од поступака који пријете да изазову даљу дестабилизацију војне и политичке ситуације у региону Блиског истока", додала је Захарова.

Либански министар здравља Фирас Абијад изјавио је да је најмање 11 људи погинуло, укључујући једно дијете, а више од 4.000 је повријеђено од велике детонације пејџера у различитим дијеловима Либана.

Влада Либана и Хезболах сматрају да је Израел одговоран за експлозије.

Медији су објавили да је пејџере користио Хезболах као систем за затворену комуникацију који је најмање подложан хаковању и прислушкивању.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.