Ураган

''Чудовиште'' стигло: ''Разарање је огромно, броје се мртви''

  • 03.07.2024. 09:01

Најмање шест особа је погинуло, а пет се воде као нестале након што је ураган Берил погодио југоисточне Карибе након чега је почео да се премјешта ка Јамајци.

Три особе су погинуле на Гренади, једна на Сент Винсенту и Гренадинима, док су двије погинуле на сјеверу Венецуеле, гдје се пет особа води као нестало, саопштили су званичници.

Упозорење на ураган је на снази за Јамајку, као и за Кајманска острва- Велики Кајман, Мали Кајман и Кајман Брач.

Берил је изгубио на интензитету, али се предвиђа да ће и даље бити близу јачине урагана када данас прође близу или изнад Јамајке, у близини Кајманских острва у четвртак и преко мексичког полуострва Јукатан у петак, саопштио је амерички Национални центар за урагане.

Скоро свака објект на острву Јунион, који је дио Светог Винсента и Гренадина, сравњен је са земљом или тешко оштећен након снажног урагана.

"Острво је у ужасном стању након што је Берил прошао. Готово сви су бескућници. Једва да је иједна зграда остала да стоји. Куће су сравњене, улице су блокиране, електрични стубови леже по улицама", казала је Катрина Кој, која је затечена размјером разарања које је било пред њом.

Рибар и водич Себастијан сложио се с њом. "Све је изгубљено. Тренутно немам гдје да живим", навео је.

"Овуда је као да је прошао торнадо. 90 посто острва је избрисано. Склонио сам се са супругом и ћеркама и, да вам право кажем, нисам био сигуран да ћемо се уопште извући", додао је он, пише Би-Би-Си.

Берил је у понедељак погодио копно као ураган четврте категорије, с вјетровима који дувају брзином од 240 километара на час. Хиљаде људи и даље су без струје, а многи су у привременим склоништима, преноси б92.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    ''Народ прича (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.