Оборени климатски рекорди

"Црвена узбуна" због све већег раста температуре

  • Извор: Агенције
  • 19.03.2024. 21:12

Сви велики глобални климатски рекорди оборени су прошле године, а 2024. би могла бити још гора, саопштила је Свјетска метеоролошка организација.

Генерални секретар ове организације Селесте Сауло огласила је тим поводом "црвену узбуну" свијету, а посебно је забринута због топлоте океана и смањења морског леда.

Метеоролошка агенција УН је у свом годишњем извјештају о стању глобалне климе саопштила да је просјечна температура достигла највиши ниво у 174 године вођења евиденције и да је она тренутно 1,45 степени Целзијусових изнад прединдустријског нивоа.

Температура океана такође је достигла највиши ниво у посљедњих 65 година прикупљања података, при чему је преко 90 одсто мора током године било изложено топлотним таласима, што је нанијело штету системима хране, наводе и ове организације.

"Заједница Свјетске метеоролошке организације оглашава црвену узбуну свијету. Оно чему смо били свједоци 2023. године, посебно са топлотом океана без преседана, повлачењем глечера и са губитком антарктичког морског леда, представља разлог за нарочиту бригу", рекла је Саулова, која је на челу Организације од јануара.

Она је додала да је топлота океана посебно забрињавајућа јер је "скоро неповратна" и да су за процес хлађења потребни миленијуми.

"Тренд је заиста веома забрињавајући и то због карактеристика воде која задржава топлотни садржај дуже од атмосфере", рекла је она.

Шеф службе за праћење климе при Свјетској метеоролошкој организацији Омар Бадур рекао је новинарима да постоји "велика вјероватноћа" да ће у 2024. години бити постављени нови топлотни рекорди и да је година након климатског феномена "Ел Нињо" обично још топлија.

Извјештај је указао на велики пад количине морског леда на Антарктику, која је на врхунцу била мања за милион километара квадратних у односу на претходни негативни рекорд. То је област по површини упоредива са Египтом. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.