Русија

Човјек који излази на црту Путину: Ко је Борис Надеждин?

  • Извор: Мондо.ба
  • 24.01.2024. 07:36

У Русији се у марту одржавају предсједнички избори. Иако је Русија, према мишљењу многих политичких аналитичара, више него икада заглибила у аутократски режим (свака критика власти је у основи занемарена), Русија није одбацила овај механизам демократског друштва.

Избори за предсједника Руске Федерације одржаће се 17. марта. Уколико ниједан кандидат не добије више од половине гласова, други круг ће се одржати тачно три нед‌јеље касније.

Владимир Путин је објавио своју кандидатуру, а то је учинила и опозиционарка Јекатерина Дунцова, руска политичарка и новинарка, поријеклом из руралног дијела Русије. Њене главне идеје биле су демократизација друштва, ослабађање политичких неистомишљеника из затвора, али и заустављање руске специјалне операције у Украјини. Иако је своју кандидатуру доставила Руској централној изборној комисији, била је одбијена. Комисија је навела да је установљено да одређена документација није била валидна.

Возачи опрез: Преврнуо се камион!

Возачи опрез: Преврнуо се камион!

"Екатарина Сергејевна, ви сте млада жена, пред вама је вријеме", биле су ријечи предсједавајуће Комисије. Иако се у том тренутку чинило да су све наде за неистомишљенике актуелног режима пале у води, појавило се ново име - Борис Надеждин. 

Борис Надеждин, најновије име опозиције у Русији, кога је подржала и Екатарина Дунцова, позвавши своје бираче да му дају глас, могао би да се нађе у трци за предсједника. Исто су урадили и други опозициони кандидати, позвали су своје бираче да дају потпис Надеждину, чак иако се идеолошки не слажу са његовом политиком. Као главни разлог подршке наводе то што се јасно противи специјалној операцији у Украјини.

Ко је Борис Надеждин?

Многи сматрају да је довољно храбар да се супротстави Владимиру Путину. Члан је Грађанске иницијативе, руске политичке партије десног центра. Надеждин је бизнисмен и локални политичар из Долгопруднија у Московској области. Надеждин није без политичког искуства, био је посланик Думе почетком 2000-их као члан Савеза десних снага, десничарске опозиционе странке, чији је лидер, између осталих, био Борис Немцов, познати опозиционионар који је убијен 2014. године под неразјашњеним околностима хицима из ватреног оружја док је шетао недалеко од Кремља. Надеждин је био његов важан сарадник и пријатељ.

Влада ФБиХ: Никшић није оперисан, био на прегледу

Влада ФБиХ: Никшић није оперисан, био на прегледу

Посљедњих неколико година Надеждин се фокусирао на локалне политичке проблеме. Прилично често гост је емисија на руским ТВ станицама у којима неријетко износи антипутиновске и антиратне ставове. "Можемо да видимо да је специјална операција у Украјини једна велика катастрофа", рекао је гостујући у једној емисији.

Нови избори, нова побједа за Трампа - Хејли без шансе

Нови избори, нова побједа за Трампа - Хејли без шансе

У септембру 2022. године, када се Русија повлачила из Харкова, Надеждин је критиковао руске обавјештајне службе и позвао на преговоре о окончању сукоба у емисији о актуелним дешавањима. Он је критиковао руску ратну стратегију, наводећи да је немогуће побиједити Украјину користећи њене садашње методе и материјале, називајући стратегију "методама колонијалног рата". Неколико дана касније, на каналу Русија-1, новинар Владимир Соловјов позвао је полицију да ухапси Надеждина.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера