Владимир Путин

''Човјечанству је потребан БРИКС - без њега нема опстанка''

  • Извор: Спутник Србија
  • 18.10.2024. 15:33

Предсједник Русије Владимир Путин састаје се са представницима водећих медија земаља чланица БРИКС-а уочи самита БРИКС који ће бити одржан од 22. до 24. октобра у Казању.

Русију на догађају представља генерални директор медијске групе "Русија севодња" Дмитриј Кисељов.

Ово је први пут да се Путин посебно састаје са представницима медија земаља чланица БРИКС. Такви састанци су се традиционално одржавали на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје је председник у формату "питање-одговор" разговарао са медијима о актуелним темама унутрашње и спољне политике Русије.

Земље БРИКС се односе са уважавањем према новим члановима удружења. Пракса показује да је проширење БРИКС прави корак и да се тако подиже ауторитет и утицај организације у свијету, истакао је Путин у разговору с новинарима.

Путин: Срби и Руси вијековима ратовали против заједнички непријатеља

Путин: Срби и Руси вијековима ратовали против заједнички непријатеља

- Тридесет земаља сада жели да се придружи у овој или да у одређеној мјери сарађује с БРИКС - нагласио је он.

Чланице БРИКС ће размотрити могућност проширења али свако никога неће одгурнути, врата су отворена, поручио је руски предсједник.

Свијет се стално мијења, појављују се нови лидери и то треба прихватити као чињеницу, истакао је руски лидер.

Данашњем састанку, између осталог, присуствују представници телевизијске мреже ЦГТН (Кина), медијске корпорације "Индепендент медија" (Јужноафричка република), информативна агенција МЕНА (Египат), РТИ (Индија), ФАНА (Етиопија), ТВ "Скај Њуз Арабија" (УАЕ) и Си-Ен-Ен Бразил (Бразил),Такође, међу учесницима је и представник Саудијске Араије (лист Араб њуз).

На питање кинеског новинара да ли ће се проширење организације одразити на њен утицај и како ће то утицати на развој свијета, Путин је указао да се БРИКС већ обухвата 33 одсто копна и 45 одсто становништва планете.

- Без земаља БРИКС човјечанство не може да опстане, а то се односи и на прехрамбени сектор - рекао је Путин.

Сагласан сам са ставом да БРИКС није "антизападна организација", већ једноставно није западна.

Формирање нових центара развоја у свијету представља обиљежје данашњег времена.

- Југоисточна Азија и Африка постаће центри глобалног раста - истакао је руски председник, додајући да очекује позитиван привредни раст у Русији, Кини и Индији, а и изванредан раст у земљама Африке и Југоисточне Азије.

Раст економског потенцијала земаља глобалног Југа и Африке биће праћен повећањем њиховог утицаја у свијету.

Руски лидер је најавио да ће се у недјељу састати са предсједником УАЕ. Он је додао да је планирано 17 билатералних сусрета током предстојећег самита БРИКС.

Путин је изјавио да је сарадња у БРИКС-у веома разнолика, одвија се на многим плановима и у свим правцима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.