Napredak se mjeri u metrima

CNN: Ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate!

  • Извор: РТ Балкан
  • 04.07.2023. 13:13

Zapadni saveznici Ukrajine postaju nervozni zbog činjenice da se napredak u dugo očekivanoj kontraofanzivi Kijeva mjeri metrima, a ne kilometrima, prenosi Si-En-En.

Saveznici Kijeva su svjesni da Ukrajina ne može da pobijedi Rusiju bez zapadne pomoći. Spori tempo kontraofanzive znači da bi podrška saveznika, što se sukob više odugovlači, mogla da se istopi.

Mnoge zemlje, koje podržavaju ratne napore Ukrajine, bore se sa visokom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i sporim privrednim rastom.

Zelenski: Rat nije završen dok god je Krim ruski!

Zelenski: Rat nije završen dok god je Krim ruski!

Lideri zapadnih zemalja, od kojih neke očekuju izbori u narednih godinu i po dana, treba da opravdaju ogromnu količinu resursa koje šalju u Ukrajinu, dok se njihovi birači bore da sastave kraj s krajem. To će biti veoma teško ukoliko ne bude uspjeha na bojnom polju, dodaje Si-En-En.

Za sada, ova podrška se čini nepokolebljivom, mada je nekoliko ukrajinskih i zapadnih zvaničnika priznalo da kontraofanziva do sada nije donijela rezultate.

Koliko napreduju Ukrajinci?

Linije fronta u južnoj i istočnoj Ukrajini nisu se pomjerile posljednjih mjeseci, dajući ruskim trupama dovoljno vremena da se ukopaju i pripreme za ukrajinsku kontraofanzivu.

Prema procjeni istraživačkog centra Instituta za proučavanje rata (ISV), sa sjedištem u Vašingtonu, neke od najvažnijih strateških dijelova linije fronta dobro su zaštićene sa više linija odbrane, zbog čega je kijevskim snagama veoma teško da napreduju.

Zaharova odgovorila Zelenskom: Nacistička suština kijevskog Napoleončića

Zaharova odgovorila Zelenskom: Nacistička suština kijevskog Napoleončića

Predsjednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Mili rekao je da taj tempo ne iznenađuje, pošto se ukrajinski vojnici "bore za život."

"Pružamo im pomoć koliko je to moguće, ali ukrajinski vojnici napadaju kroz minska polja i rovove", rekao je on.

"Da, naravno, ide sporo, ali to je u prirodi rata", izjavio je Mili u Nacionalnom pres klubu u petak.

Mili tvrdi da Ukrajinci, iako polako, ipak napreduju: 

"(Ofanziva) napreduje stabilno, oni se probijaju se kroz gusta minska polja… Petsto metara dnevno, 1.000 metara dnevno, 2.000 metara dnevno, takve stvari", rekao je on.

Ukrajina presjekla napojni kabl: U NE

Ukrajina presjekla napojni kabl: U NE "Zaporožje" upalili agregat

Ukrajinske snage se probijaju kroz smrtonosna minska polja, ali im nedostaje i superiornost u vazduhu, zbog čega su izloženi čestim ruskim vazdušnim napadima.

Vojnik, koji se predstavio kao Legija, iz 47. ukrajinske brigadi, koja učestvuje u borbama na jugu Ukrajine, kaže da su se ruske snage dugo pripremale za ukrajinske napade.

"Znali su da će na ovom području doći do glavnog napada i dobro su se pripremili. Rusi imaju artiljeriju i avijaciju. Ruski lovci i helikopteri svakodnevno rade", dodao je.

Ukrajinci postavili zastavu na ulazu u distrikt Bahmut

Ukrajinci postavili zastavu na ulazu u distrikt Bahmut

Legija je rekao i da su borbe u toj oblasti uporedive sa borbama u Bahmutu "tokom najvrelije faze."

Minska polja na jugu Ukrajine su toliko gusta da trupe koje pokušavaju da oslobode tu oblast napreduju korak po korak, tvrdi Legija, dodajući da tokom svoje službe nikada nije vidio toliko mnogo mina.

"Biće veoma teško i veoma krvavo"

Ipak, kijevski zvaničnici tvrde da glavni napadi tek predstoje.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je prošlog mjeseca da "Ukrajina zadržava dio svojih rezervi" i da će "glavni udar tek uslijediti."

Informacije koje objavljuju ruski vojni blogeri o situaciji duž linija fronta sugerišu da "ukrajinske snage trenutno ne vode operacije velikih razmjera, koje bi rezultirale brzim teritorijalnim napredovanjem."

Umjesto toga, kako tvrdi Si-En-En, izgleda da ukrajinska vojska pokreće manje napade u različitim pravcima duž linije fronta duge skoro 1.000 kilometara, pokušavajući da iscrpe ruske rezerve prije "velikog napada."

Bajden bio jasan - američke trupe neće biti raspoređene u Ukrajini

Bajden bio jasan - američke trupe neće biti raspoređene u Ukrajini

U međuvremenu, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da želi da lično nadgleda slanje trupa. 

"Svaki metar i svaki kilometar koštaju mnogo ljudskih života", izjavio je Zelenski. "Možemo da uradimo nešto veoma brzo, ali bojno polje je minirano. Ljudi su naše blago. Zato smo veoma oprezni."

Zelenski je u ponedjeljak priznao da je prošla nedjelja bila veoma teška za ukrajinske trupe. "Ipak, mi napredujemo. Idemo napred, korak po korak!", dodao je.

NATO komandant u Evropi u tajnosti priznao: Ukrajinska ofanziva bez rezultata?

NATO komandant u Evropi u tajnosti priznao: Ukrajinska ofanziva bez rezultata?

Mili je pozvao posmatrače da budu strpljivi, dodajući da očekuje da će kontraofanziva trajati 10 nedjelja.

"Rekao sam da će ofanziva trajati šest, osam, ili 10 nedjelja. Biće veoma teško. Biće to veoma dugo i veoma, veoma krvavo. Niko ne treba da ima iluzije o tome", izjavio je general.

Пратите нас и путем Вибера