Дебакл на изборима

Цјелокупно руководство партије ВЛД белгијског премијера поднијело оставку

  • Извор: Б92
  • 10.06.2024. 14:11

Целокупно руководство странке Отворених белгијских фламанских либерала и демократа (ВЛД), странке одлазећег премијера Александера Де Кроа, подноси оставку након што је та странка претрпјела тежак пораз на националним и европским изборима, пренио је Политико.

''Пораз је колективна одговорност. Не само Александера Де Кроа и мене, већ и цијеле странке и цијелог партијског руководства'', рекао је предсједник ВЛД Ром Онгена.

Он је истакао да је упркос лошем резултату, ВЛД и даље кандидат за учешће у влади. Након што су синоћ објављени први резултати избора, Де Кро је уплакан рекао да је од сада ''премије у оставци'', а већ данас белгијски краљ Филип требало би да почне разговоре са лидерима политичких странака које су освојиле највише гласова на националним изборима.

Први би на разговоре требало да дође Барт Де Вевер из Н-ВА, затим Том Ван Грикен из Вламса Беланга и Жорж из МР-а. Током тих разговора главна тема ће бити избор новог премијера. Фламанске националистичке партије доминирале су на јучерашњим изборима у Белгији, а либерална странка премијера Александера Де Кроа доживјела је ударац.

Према анкетама, десничарска националистичка Нова фламанска алијанса остварила је најбољи резултат са 22 одсто гласова, док је ВЛД освојила мање од седам одсто гласова. Крајње десничарска, антиимиграциона партија "Фламански интерес" је на другом мјесту, са 17,5 одсто, испред Социјалистичке партије "Напред", која је освојила око 10,5 одсто гласова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм