Платформа за резервацију смјештаја

Букинг жестоко кажњен

  • Извор: Б92
  • 30.07.2024. 18:17

Шпански надзорник тржишне конкуренције ЦНМЦ наложио је платформи за онлајн резервацију смјештаја Booking да плати казну од 413 милиона евра због искоришћавања своје доминантне позиције на тржишту у протеклих пет година.

Ријеч је о највишој казни коју је икада издао ЦНМЦ, јавља француска новинска агенција АФП.

Како је ЦНМЦ написао у саопштењу за јавност, пословна пракса платформе Booking нанијела је штету хотелима у Шпанији и другим онлајн пружаоцима услуга који се такмиче с овом платформом.

"Његови услови пословања стварају неправедну неравнотежу у пословним односима с хотелима у Шпанији", написали су.

Према налазима надзорника тржишне конкуренције, бољим позиционирањем хотела с више резервација на платформи Booking.com другим понуђачима онемогућен је улазак на тржиште или ширење.

Тржишни удио Букинга у Шпанији, другој најпосјећенијој земљи на свијету, у проматраном је раздобљу износио између 70 и 90 посто, према подацима ЦНМЦ-а које је сажео АФП, преноси Сибиз.

У мају ове године Европска комисија уврстила је Букинг на попис дигиталних компанија за које вриједе посебна правила у ЕУ. Његова матична компанија Booking Holdings, са сједиштем у САД, стога мора у року од шест мјесеци да осигура усклађеност рада онлајн платформе с новим правилима из Закона о дигиталним услугама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)