Zak Goldsmit

Britanski ministar podnio ostavku, pa napao premijera!

  • Извор: Агенције
  • 30.06.2023. 15:39

Britanski ministar životne sredine Zak Goldsmit danas je podnio ostavku, poručivši da je premijer Riši Sunak "nezainteresovan" za ekologiju prenosi Guardian.

Konzervativni kolega i bivši poslanik objavio je dugačko pismo o ostavci u kojem je detaljno naveo svoje razočaranje premijerom jer je izazvao "paralizu" životne sredine u Vajtholu i odlučio da prisustvuje zabavi medijskog barona, a ne međunarodnom ekološkom forumu.

Računi za vodu u Velikoj Britaniji mogli bi da porastu i do 40 odsto

Računi za vodu u Velikoj Britaniji mogli bi da porastu i do 40 odsto

Goldsmitove optužbe vjerovatno neće biti od pomoći Sunaku uoči izbora, a očekuje se da će opozicione stranke naglasiti neuspjeh vlade da učini dovoljno u klimatskim vanrednim situacijama, dobrobiti životinja i ispuštanju otpadnih voda.

Ed Miliband, sekretar za energiju u sjenci, nazvao je Goldsmitov odlazak "razornom optužnicom protiv Rišija Sunaka i cijele njegove vlade o klimi i prirodi".

Goldsmit je u svojom pismu, koji je objavio na Tviteru, naveo da je biti ministar životne sredine bilo "uzbuljivo iskustvo" i pohvalio je napredak koji je Velika Britanija postigla kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnom nivou, pogotovo kada je njegov bliski kolega Boris Džonson bio u Dauning stritu.

Obraćajući se direktno Sunaku, torijevski kolega je rekao:

"Premijeru, pošto sam mogao da uradim toliko toga ranije, borio sam se čak i da zadržim liniju posljednjih mjeseci. Nije problem u tome što je vlada neprijateljski raspoložena prema okruženju, nego što ste vi, naš premijer, jednostavno nezainteresovani. Taj signal, ili njegov nedostatak, procurio je kroz Vajthol i izazvao neku vrstu paralize".

- Apatija ove vlade pred najvećim izazovom sa kojim smo se suočili čini neodrživim nastavak moje sadašnje uloge - dodao je.

Britanac probao 10 srpskih jela: Sarma ga oduševila, a na ovo se zgrozio!

Britanac probao 10 srpskih jela: Sarma ga oduševila, a na ovo se zgrozio!

Goldsmit takođe tvrdi da je Velika Britanija "vidljivo sišla sa svjetske scene i povukla svoje vođstvo u oblasti klime i prirode".

Naime, bivši ministar odlučio je da podnese ostavku nakon što je Sunakova vlada ukinula zakon o čuvanju životinja nakon pritiska lovačkog lobija, koji je bio zabrinut da će lovački psi biti pogođeni mjerama iz zakona o dobrobiti životinja.

Zakon bi razbio uzgoj štenaca, kao i držanje primata kao kućnih ljubimaca i zabranio živi izvoz domaćih životinja.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм