Хаос услиједио након убиства три дјевојке

Британске власти након нереда ухапсиле више од 1.000 људи

  • Извор: Агенције
  • 13.08.2024. 20:02

Британске власти до сада су ухапсиле више од 1.000 људи након вишедневних нереда који су укључивали насиље, паљевине и пљачке, као и расистичке нападе на муслимане и мигранте, саопштила је полиција.

Нереди, који су услиједили послије убиства три младе дјевојке у Саутпорту на сјеверу Енглеске, почели су након што је за напад извршен 29. јула погрешно окривљен мигрант муслиман на основу дезинформација на интернету.

Насиље је избило у градовима широм Енглеске, као и у Сјеверној Ирској, али је у опадању у односу на прошлу седмицу пошто су појачани напори да се идентификују учесници.

Многи су брзо затворени, а поједини су добили дуге затворске казне.

Савјет шефова националне полиције саопштио је да су ухапшене 1.024 особе и да су оптужнице подигнуте против 575 лица широм земље.

Међу ухапшенима су мушкарац стар 69 година, оптужен за вандализам у Ливерпулу, као и једанаестогодишњак у Белфасту.

Тринаестогодишња дјевојчица признала је кривицу за нереде пред судом за прекршаје у Басингстоуку, рекли су тужиоци, након што је виђена 31. јула како удара песницама и ногама по улазу у хотел за тражиоце азила.

Британија је посљедњи пут била захваћена масовним нередима 2011. године, када је данима трајало насиље након што је током полицијске интервенције и употребе ватреног оружја убијен један црнац.

Тада је око 4.000 људи ухапшено у периоду од неколико седмица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм