Protiv Bregzita

Britanci mijenjaju mišljenje: Ipak su za EU

  • 06.01.2019. 12:17

Veći broj Britanaca podržava ostanak u EU nego Bregzit, rezultati su ankete objavljene danas.

Velika Britanija iz članstva EU treba da izađe 29. marta, ali premijer Tereza Mej pokušava da u parlamentu dobije podršku za usvajanje sporazuma postignutog sa Briselom. 

Rezultati ankete agencije "JuGov" pokazuju da bi, ukoliko bi referendum bio održan odmah, 46 odsto Britanaca glasalo za ostanak u EU, 39 odsto bilo bi protiv, a ostatak ne zna, ne bi glasalo ili bi odbilo da odgovori na pitanje. 

"Kada se iz uzorka uklone neodlučni i oni koji ne žele da odgovore, 54 odsto je za ostanak, a 46 je za izlazak iz EU", ocijenjuju analitičari. 

Analitičari ističu da je ovaj rezultat u skladu sa ostalim anketama obavljenim u proteklim mjesecima koje ukazuju na duboko podijeljeno izborno tijelo i da blagu prevagu ima opcija za ostanak u EU. 

Anketom je bilo obuhvaćeno više od 25.000 građana, a ispitivanje je obavljeno na zahtjev kampanje "Narodni glas", koja predvodi inicijativu za održavanje drugog referenduma o Bregzitu. 

Mejova je snažno protiv drugog referenduma. 

Poslanici britanskog parlamentra treba da se 14. januara izjasne da li podržavaju sporazum o Bregzitu.

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.