Srpski turisti najdraži

Bratska ljubav Srba i Grka na svakom pedlju Atinske rivijere

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2023. 20:10

Bratska ljubav Srba i Grka osjeti se na svakom pedlju Atinske rivijere. Grci ne kriju da su im srpski turisti među najdražim gostima. A one najdraže, domaćinski i počaste.

"Da, dolaze Srbi. Naručuju giros i grčki doručak. Mnogo srpskih turista dolazi u Grčku. Mi volimo da ih počastimo", priča Petar, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta.

Teško je sresti srpske turiste koje Grci, bar nekad, nisu počastili. A vole i Srbi grčku kuhinju, posebno tradicionalni giros.

"Porcije su veoma obimne. Jedva sam se izborio sa girosom. Bilo je dosta muke, ispadalo je na sve strane, ali se uspjelo s obzirom da je jako ukusno. Grci su veoma su ljubazni, pogotovo kada čuju odakle mi dolazimo", priča Ratko Bogosavac, turista iz Banjaluke.

"Jako prijatno se osjećam, Grci su jako gostoljubiv narod. Srbe vole, volimo i mi njih i rado dolazimo ovdje", dodaje Slavica Popović, turista iz Banjaluke. 

Da su Srbi i Grci dva bratska naroda priča i Aleksandar Marko.

On je Srbin rođen u Grčkoj. Grci su ga, priča, odlično prihvatili.

"Znaš ono kao Grčka, Srbija i Rusija, ortodoks braders. Olimpijakos i Crvena Zvezda, Paok i Partizan, to su bratski klubovi. Znaju Grci da su Srbi najbolji na cijelom Balkanu. Kada ja kažem da sam Srbin, oni mene, 'helo maj frend'", kaže on.

Svoju sreću u Grčkoj pronašla je i Milena.

Zaljubila se u kristalno čisto more i antičku istoriju. Završila je i grčki jezik. Sada, između ostalog, radi i kao turistički vodič. 

"Oni su oduševljavaju kada čuju da je neko Srbin. Oni nas zovu braćom", priča Milena Radovanović, turistički vodič.

Čim prepoznaju braću, Grci pozdravljaju uz "dobar dan".

Toliko je Srba prošlo samo Atinskom rivijerom, dodaju u šali Grci, da bi oni uskoro mogli propričati na srpskom. 

Dobra vijest je da Atinska rivijera srpskim turistima nikad nije bila dostupnija.

Od 1. jula za Atinu će biti organizovani direktni čarter letovi iz Banjaluke.

Tako bi Srba na ljetovanju u Grčkoj moglo biti još više. Za sada se, kažu u turističkim agencijama, najviše traže ponude za Lutraki i Glifadu.

Тагови:
  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм