Više od 1.000 zatvorenika

Božićna amnestija u Njemačkoj - neki radije ostaju u zatvoru

  • Извор: Агенције
  • 15.12.2022. 12:57

Za više od 1.000 zatvorenika u njemačkim zatvorima, Božić, praznik mira, biće i praznik slobode. Oni su u okviru božićne amnestije ranije pušteni kući. Samo jedna savezna pokrajina nije amnestirala zatvorenike.

Više od 1.000 zatvorenika u Njemačkoj pušteno je uoči Božića prijevremeno iz zatvora. To su podaci ankete koju je njemačka novinska agencije dpa sprovela u ministarstvima pravde saveznih pokrajina. Najveći broj oslobođenih je u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini, Sjevernoj Rajni Vestfaliji, gdje je pušten 291 zatvorenik.

Ukupno najmanje 1.056 prijevremenih puštanja ove godine značajno je povećanje u odnosu na 2021. kada su njemačke pokrajine dozvolile da samo nešto više od 800 počinilaca krivičnih djela ode ranije kući.

Neki radije ostaju u zatvoru za Božić

Božićna amnestija ima za cilj da zatvorenicima, koji bi ionako bili pušteni na prelazu godine, donese lijepu proslavu. U slučaju božićne amnestije, zatvorenici se obično oslobađaju samo nekoliko dana ili nekoliko nedjelja prije planiranog puštanja na slobodu. Međutim, ima i zatvorenika koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i radije Božić provode u zatvoru.

Sami slovi za prijevremeno zatvaranje su strogi: na to imaju pravo samo zatvorenici koji nisu privlačili negativnu pažnju u zatvoru i koji nisu morali da izdrže dugu zatvorsku kaznu.

Tokom novogodišnjih praznika niko nije dostupan

Pokrajina Baden-Virtemberg je ranije otvorila kapije za oko 200 zatvorenika. Amnestija "koristi zatvorenicima čija bi zatvorska kazna bila okončana u posljednjih nekoliko nedjelja u godini“, rekla je tamošnja ministarka pravde Merion Gendžes (CDU). 

"Ljudi ne bi trebalo da budu na ulici kada tokom novogodišnjih praznika nikog ne možete da nađete u savjetovalištima i socijalnim službama“, kaže ona, prenosi DW.

Senatorka za pravosuđe Berlina Lena Kreck, koja je sprovela odluku o prijevremenom oslobađanju više od 160 kriminalaca, koristi slične argumente: u prošlosti se, kaže, pokazalo da je potraga za stanovima i poslom posebno teška na Božić i na prelazu godina. Zato njena grad-pokrajina Berlin počinje s pomilovanjima već krajem oktobra.

“Sloboda u krugu porodice“

Žaklin Bernhard, ministarka pravde Meklenburga Prednje Pomeranije, ukratko iznosi očekivanja političara od božićne amnestije: „U suštini, vidimo zaista dobre šanse za zatvorenike. Božićno pomilovanje im koristi da pronađu svoj put na slobodi zajedno sa porodicom, u novoj fazi života i bez daljih zločina.“

U Tiringiji je tamošnje Ministarstvo pravde naglasilo da dosadašnjih sedam oslobađanja nije "božićna amnestija“, već uredba o "milosrdnim djelima povodom Božića“.

Samo Bavarska ostaje stroga

Kao i prethodnih godina, Bavarska ne učestvuje u takozvanoj božićnoj amnestiji. 

"Izmjena pravno obavezujuće kazne putem pomilovanja mora biti rezervisana za apsolutno izuzetne slučajeve i ne smije da zavisi od kalendarskih podudarnosti“, saopštilo je Ministarstvo pravde Bavarske.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм