Шеф европске дипломатије

Борељ: Европљани неће гинути за Донбас, али треба да подржавају Украјину

  • Извор: Спутник Србија
  • 28.04.2024. 18:36

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да не очекује скори завршетак сукоба у Украјини, а Европа би требало да настави да пружа војну помоћ Кијеву упркос чињеници да је то скупо за Европљане.

- Пошто смо се на почетку сукоба обавезали да ћемо подржавати Украјину, морамо наставити да је подржавамо све док они не буду у стању да се супротстављају и док /предсједник Русије Владимир/ Путин не одлучи да прекине рат. Али то се, нажалост, неће скоро догодити - рекао је Борељ током дискусије на конференцији Свјетског економског форума о глобалној сарадњи, економском расту и енергији за развој.

Према његовом мишљењу, оружани сукоб може да се настави бар до избора у САД.

- А ми, паралелно са тиме, морамо да наставимо да подржавамо народ Украјине. Европљани неће гинути за Донбас, али можемо помоћи Украјинцима да не гину за Донбас још дуго времена - додао је он.

Борељ је рекао да је питање које многи у Европи постављају о томе колико ће још новца морати да се потроши на украјински сукоб - тешко. Међутим, ако се не помогне Кијеву, онда ће се, према његовом мишљењу, "историја развијати другачије".

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају рјешавање ситуације, директно укључују земље НАТО у сукоб и представља "играње ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим ријечима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Њемачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.