Министарство правде

''Боинг'' прихватио споразум о признању кривице због пада два авион?

  • 08.07.2024. 15:09

Компанија "Боинг" изјасниће се кривом по оптужници у вези са падом два авиона 737 "макс" у Индонезији и Етиопији, наводи се у документу Министарства правде, а преноси портал "Аксиос".

Као дио договора о признању кривице пред Окружним судом САД у Тексасу, "Боинг" ће платити 487,2 милиона долара казне и најмање 455 милиона долара током три године за побољшање својих програма усклађености и безбједности.

"Вашингтон пост" преноси да је адвокат породица страдалих Пол Касел најавио да ће поднијети приговор, а како се подсјећа он заступа породице погинулих у авионској несрећи у Индонезији 2018. и наредне године у Етиопији у којима је страдало укупно 346 људи. 

Породице "тврде да споразум о признању кривице са 'Боингом' неправедно чини уступке компанији које други оптужени никада не би имали и не позивају 'Боинг' на одговорност" за оне који су погинули у несрећама, наводи "Њујорк тајмс".

Пријети ли стотинама авиона ''Боинга'' експлозија у ваздуху?

Пријети ли стотинама авиона ''Боинга'' експлозија у ваздуху?

"Овакав споразум не препознаје да је због 'Боинговог' немара умрло 346 људи. Лукавом нагодбом између 'Боинга' и Државног тужилаштва прикривају се смртоносне посљедице 'Боинговог' злочина", рекао је Касел.

Представници тужилаштва нису одмах одговорили на "Аксиосов" захтјев за коментар.

Из авио-компаније су у званичном саопштењу потврдили да су постигли начелни договор са Министарством правде.

Након пада "Етиопијан ерлајнса" 2019, Федерална управа за ваздухопловство је приземљила "Боингов" авион серије 737 "макс" на око 20 мјесеци.

Узбуњивач у афери

Узбуњивач у афери "Боинг" пронађен мртав, полиција истражује случај

"Боинг" је 2021. платио више од 2,5 милијарди долара због оптужби у вези са завјером да превари Федералну управу за ваздухопловство у њеној истрази о авиону 737 "макс".

Међутим, тужилаштво је у мају ове године навело да је "Боинг" прекршио услове споразума из 2021. који је произвођачу авиона омогућио да избјегне кривично гоњење.

"Боингу 757" отпао предњи точак

"Боинг" се ове године суочио са новим федералним истрагама након што је експлозија у ваздуху на једном од његових 737 "макс" 9 авиона током лета "Аљаска ерлајнса" у јануару поново изазвала забринутост за безбједност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)