Предсједник САД

Бајден потврдио оставку шефице америчке Тајне службе

  • Извор: Танјуг
  • 23.07.2024. 17:34

Предсједник САД Џо Бајден потврдио је данас да је директорка Тајне службе Кимберли Читл поднијела оставку након критика због тога што њена агенција није успјела да спријечи покушај убиства бившег предсједника Доналда Трампа на предизборном скупу у Пенсилванији овог мјесеца.

Бајден је у саопштењу објављеном на сајту Бијеле куће навео да ће ускоро именовати новог директора Тајне службе.

Додао је да се независна истрага онога што се догодило 13. јула наставља.

Он је захвалио Читловој на досадашњем раду.

- Она се несебично посветила и ризиковала свој живот да заштити нашу нацију током своје каријере у Тајној служби Сједињених Држава. Посебно јој захваљујемо што се одазвала позиву да води Тајну службу током наше администрације и захвални смо што је служила нашој породици - навео је Бајден.

Претходно су амерички медији, позивајући се на изворе, јавили да је Читлова поднијела оставку, дан након што је испитана пред Одбором за надзор Представничког о поступцима Тајне службе прије атентата на Трампа митинга 13. јула у граду Батлер.

На том саслушању, Читл је одбила да поднесе оставку, рекавши да је она најквалификованија особа на челу Тајне службе, која је одговорна за заштиту предсједника, потпредсједника, чланова њихових породица и водећих предсједничких кандидата.

Она је, међутим, признала да су она и њена агенција направили пропуст када је атентатор ранио републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа и додала да то представља најзначајнији оперативни неуспјех током више деценија рада Тајне службе.

Њено сведочење означава први круг конгресне истраге о пропустима у вези атентата, у оквиру које би пред Правосудним комитетом Представничког дома Конгреса у сриједу требало да се појави директор ФБИ Кристофер Реј.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.