Предсједник САД

Бајден потписао закон о помоћи Украјини: "Учиниће Америку и свијет безбједнијим"

  • Извор: РТ Балкан
  • 24.04.2024. 17:33

Предсједник САД Џо Бајден потписао је данас закон о пакету помоћи страним савезницима, којим се пружа кључна војна помоћ Украјини, уклањајући посљедњу правну препреку за обнављање америчких испорука оружја Кијеву.

"Управо сам потписао закон о националној безбједности који је прошао Представнички дом током викенда и који је јуче одобрио Сенат, који ће учинити Америку и свијет безбједнијим и наставити америчко лидерство у свијету, сви то знају", рекао је Бајден у телевизијском обраћању. 

Према ријечима америчког предсједника, усвојени финансијски пакет "пружа виталну подршку америчким партнерима како би могли да бране свој суверенитет".

"Пут овог документа до мене је требало да буде једноставнији и бржи, али на крају... радили смо заједно и то урадили", рекао је Бајден.

Забрана ТикТока прошла Конгрес, закон сутра на Бајденовом столу

Забрана ТикТока прошла Конгрес, закон сутра на Бајденовом столу

Пакет помоћи, који је Сенат усвојио у уторак касно увече је вриједан укупно 95 милијарди долара и укључује скоро 61 милијарду долара помоћи Украјини, 26 милијарди долара за Израел и 8 милијарди долара за Индо-Пацифик.

Амерички Сенат је изгласао забрану кинеској компанији "Бајтденс", у чијем власништву се налази ТикТок, да посједује ту друштвену мрежу, чиме је покренуо дебату о томе да ли та забрана крши право Американаца на слободу говора.

Потписивање пакета помоћи било је кулминација вишемесечних напетих преговора, личног лобирања украјинског предсједника Володимира Зеленског и подјеле републиканске странке у Представничком дому који наставља да угрожава лидерску позицију предсједника Представничког дома Мајка Џонсона.

Лукашенко: Није само Зеленски крив, сви претходни предсједници су опљачкали Украјину

Лукашенко: Није само Зеленски крив, сви претходни предсједници су опљачкали Украјину

Конзервативци су се противили даљем финансирању Кијева од стране САД и пријетили да ће смијенити Џонсона због његовог вођења преговора. Конзервативци у Конгресу противили су се додатној помоћи за оно што виде као рат без побједе.

Бајден је провео мјесеце лобирајући код Џонсона за све више помоћи Украјини, ангажујући највише званичнике администрације и директора ЦИА-е Била Бернса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.