Crna lista

Bajden potpisao nove sankcije Bjelorusiji

  • Извор: Аваз
  • 10.08.2021. 08:24

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je u ponedjeljak odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji sa Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namjestio, SAD će takođe uvesti najveći krug sankcija do sada protiv bjeloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalnu ekonomiju i Bjeloruski olimpijski odbor, rekao je zvaničnik Bijele kuće, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Američko ministarstvo finansija staviće na crnu listu kompaniju "Belaruskali OAO", jedno od najvećih državnih preduzeća u zemlji i jednog od najvećih svjetskih proizvođača kalijuma, koji se koristi u gnojivima i glavni je bjeloruski izvor prihoda.

Bjeloruski olimpijski odbor takođe će biti obuhvaćen sankcijama, rekao je zvaničnik, zbog optužbi da je učestvovao u pranju novca, izbjegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Zapadne vlade žele pojačati pritisak na Lukašenka, koji se optužuje da je namjestio predsjedničke izbore u avgustu 2020. te da primjenjuje silu protiv opozicije kako bi produžio svoju 27-godišnju vladavinu. Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм