Клаудија Танер

Аустријска министарка одбране: НАТО је већ прешао црвену линију

  • 09.06.2024. 13:27

Западни партнери Украјине су прешли црвену линију када су дозволили Кијеву да користи њихово наоружање за нападе унутар Русије, изјавила је министарка одбране Аустрије Клаудија Танер у интервјуу за "Пресе".

Подсјећања ради, дио НАТО чланица је у протеклим недјељама отворено подржао идеју и дало дозволу Украјини да користи наоружање западне производње за нападе на територију Руске Федерације, наводно на "ограничен начин".

Упркос томе, Запад и даље инсистира на томе да он није учесник у сукобу и да подржава напоре Кијева само због како би се зауставио продор руске војске у Харковској области, који је Москва покренула како би помјерила линију контакта даље од границе и тиме спријечила даље украјинске нападе по цивилним циљевима.

"Црвена линија је пређена", рекла је Танерова коментаришући одлуку САД, Француске и Њемачке да дају дозволу за употребу њиховог наоружања у прекограничним нападима.

На питање о томе на који би други начин Украјина могла да заустави Харковску операцију, аустријска министарка изјавила је да је "Аустрија неутрална држава и да није на њој да суди о томе".

Она је навела и да је "задовољна" тиме што је бар генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса неће слати своје трупе у Украјину.

Међутим, вриједи подсјетити да је, упркос томе, француски предсједник Емануел Макрон најавио да ће његова држава послати инструкторе у Украјину, а ову идеју је подржало неколико држава у оквиру НАТО.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.