Privredna kriza

Austrija pali ekonomski alarm

  • Извор: Агенције
  • 12.10.2022. 17:52

Austrija se suočava s možda najgorom privrednom krizom od Drugog svjetskog rata, rekao je ministar finansija u srijedu tokom svog govora u parlamentu, predstavljajući nacrt proračuna.

Magnus Bruner istakao je sankcije EU-a protiv Rusije kao primarni uzrok pada i rekao da je nemoguće predvidjeti kraj krize jer bi se trenutna situacija mogla ponoviti u nadolazećim godinama, izvijestio je RT.

Bruner je primijetio da austrijska preduzeća i kućanstva osjećaju uticaj sankcija protiv Rusije. Naglasio je da su pozivi na ukidanje ograničenja Rusiji "emocionalno razumljivi", ali nema garancija povratka na prethodnu saradnju s Moskvom.

Austrija, koja uveliko zavisi o ruskoj nafti i gasu, odupire se planovima EU da ograniči uvoz iz Moskve.

U martu je Brisel iznio plan za smanjenje zavisnosti o ruskom prirodnom gasu za dvije trećine prije kraja godine. Prijedlog je dio šireg plana o nezavisnosti o svim ruskim fosilnim gorivima "dosta prije 2030. godine".

Federacija austrijske industrije ranije je upozorila da bi obustava snabdijevanja ruskim gasom bila "ozbiljan udarac" za dobrobit austrijskog naroda, jer prijeti oko 300.000 radnih mjesta.

Prema Federaciji, gotovo cijela prehrambena industrija zavisi o snabdijevanju "plavim gorivom".

(Izvor: Fars News)

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм