Забринутост

Аустралија подигла ниво пријетње од тероризма

  • Извор: Танјуг
  • 05.08.2024. 08:37

Аустралијска влада је данас подигла ниво пријетње од тероризма са "могуће" на "вјероватну", наводећи забринутост због све већег ширења екстремних идеологија међу младима и тензија у аустралијском друштву због рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе.

То је први пут да је ниво пријетње подигнут на средину аустралијског петостепеног система пријетњи од тероризма од новембра 2022. године пошто је ниво био "вјероватан" претходних осам година, пренио је Ројтерс.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе је, међутим, рекао да, иако владини званичници мисле да тренутна клима доводи до повећане пријетње од тероризма, немају информације о било каквим конкретним пријетњама.

"Желим да увјерим Аустралијанце да вјероватно не значи неизбјежно и не значи да постоје обавјештајни подаци о непосредној пријетњи или опасности", рекао је Албанезе новинарима.

Истакао је да је влада подигла ниво пријетње од тероризма на основу савјета аустралијске безбједносно-обавјештајне агенције АСИО.

"Савјет који смо добили је да већи број Аустралијанаца прихвата разноврснији спектар екстремних идеологија и наша је одговорност да будемо на опрезу", навео је Албанезе.

Према његовим ријечима, биљежи се глобални пораст политички мотивисаног насиља и екстремизма и владе широм свијета забринуте су због радикализације младих, радикализације на интернету и пораста нових идеологија.

Генерални директор АСИО Мајк Берџес рекао је да се све више Аустралијанаца радикализује и да прихвата разноврсни спектар екстремних идеологија, као и да су спремни да користе насиље да би остварили своје циљеве.

"Политички мотивисано насиље сада се придружује шпијунажи и страном мијешању као нашој главној забринутости за безбједност. Ови фактори отежавају посао АСИО-а. Пријетње је све теже предвидјети и идентификовати", навео је Берџес.

Аустралијске власти су посљедњи пут прогласиле за терористички акт напад у априлу, када је 16-годишњи тинејџер оптужен да је ножем убо сиднејског бискупа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)