Генерална скупштина УН-а

АНСА објавила зашто и за када је одгођено гласање о резолуцији о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2024. 15:24

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, које је првобитно било заказано за 2. мај, одгођено је и неће се догодити прије 6. маја, објавила је италијанска агенција АНСА позивајући се на сазнања из дипломатских извора у УН.

Извори наводе да ново одлагање проистиче из неуспјеха да се финализира коначан текст документа.

Агенција подсјећа да је ово друго одгађање у вези са резолуцијом.

Руководство Србије и Републике Српске снажно се противи резолуцији о Сребреници коју је предложио стални представник БиХ у УН Златко Лагумџија без сагласности Предсједништва БиХ, а које су подржале Њемачка и друге велике силе Запада.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина