У затвору због убиства

Амерички затвореник након 48 година пуштен на слободу, установљено да није био крив

  • Извор: Кликс
  • 21.12.2023. 07:19

Судија у Оклахоми ослободио је кривице Глина Симонса који је био у затвору скоро пола вијека због убиства из 1974. године након што се установило да није крив.

Глин Симонс (70) ослобођен је у јулу када је судија наложио ново суђење. Окружни суд је поништио казну у јулу након што је утврдио да тужиоци нису предали све доказе адвокатима одбране, укључујући и то да је свједок идентификовао друге осумњичене.

Но, окружни тужилац рекао је у понедјељак да нема довољно доказа који би га оправдали. У налогу у уторак, окружна суткиња Оклахома Ејми Палумбо прогласила је Симонса - невиним.

"Овај суд јасним и увјерљивим доказима утврђује да дјело за које је Симонс осуђен, осуђен и затворен... није починио господин Симонс", рекла је она у пресуди.

"То је лекција о отпорности и упорности", рекао је Симонс новинарима након одлуке. "Не дозволите да вам нико каже да се то не може догодити, јер заиста може", преноси BBC.

Симонс је одслужио 48 година, мјесец и 18 дана у затвору због убиства Керолајн Кај Роџерс током пљачке продавнице пића у предграђу Оклахома Ситија. То га чини затвореником с најдужим стажом који је ослобођен, према Националном регистру ослобађања.

Симонс је имао 22 године када су он и његов саоптужени Дон Робертс били осуђени на смрт. Казне су касније смањене на доживотни затвор због одлука Врховног суда САД-а о смртној казни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм