Санкције криве

Амерички министар финансија: Дедоларизација је у пуном јеку!

  • 15.07.2024. 19:41

Амерички министар финансија Џенет Јелен упозорила је да се "земље широм свијета удаљавају од америчког долара".

У говору пред Комитетом за финансијске услуге Представничког дома САД, Јеленова је рекла да се плаши да ће "америчке санкције смањити улогу долара широм свијета". 

"Што више користимо санкције, то више земље траже начине да изврше финансијске трансакције које не укључују долар", казала је министар финансија САД и истакла да је "заштита долара једна од њених најважнијих брига".  

У вези са тим, финансијски експерт Џао Ћингминг рекао је за "Глобал Тајмс" да ће санкције Запада "утицати на међународни статус долара".

Краткорочно, позиција америчког долара би требало да остане стабилна, али би временом могла да ослаби", истакао је Ђингминг.

Замјеник министра финансија Русије Иван Чебесков рекао је раније да већина земаља БРИКС-а подржава иницијативу за дедоларизацију унутар те организације.

Помоћник предсједника Русије Јуриј Ушаков рекао је да број земаља које желе да се придруже БРИКС-у стално расте, те да већ има више од 30 таквих пријава.

Русија је 1. јануара постала предсједавајућа БРИКС-ом.

Предсједавање је почело прикључивањем нових чланица, поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке у БРИКС-у су сада и Египат, Индија, Иран, Саудијске Арабије, а Турска је изразила жељу да се придружи, преноси РТ Балкан.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?