"Њујорк тајмс"

Амерички медији све чешће ударају: "Велике пукотине унутар украјинског руководства"

  • 06.11.2023. 14:15

Све су веће пукотине унутар украјинског руководства, тврди "Њујорк тајмс", позивајући се на недавну јавну критику администрације предсједника Украјине Владимира Зеленског на рачун главнокомандујућег украјинских војних снага Валерија Залужног.

Залужни је прошле седмице рекао да да је сукоб са Русијом доспио у ћорсокак и да ниједна страна вјероватно неће остварити значајне добитке у скорије вријеме.

"Њујорк тајмс" наводи да је јавни укор "сигнализирао појаву раздора између војног и цивилног руководства у ионако изазовном времену за Украјину".

ИДФ ухапсила екипу њемачких новинара

ИДФ ухапсила екипу њемачких новинара

Према писању листа, у Украјини већ више од годину дана круже гласине о тензијама између Зеленског и Залужњог. Међутим, критика коју је замјеник шефа кабинета предсједника Игор Жовква упутио Залужном због његовог недавног текста за лист "Економист" можда први пут разотркива овај раскол, пише амерички лист.

Администрација Зеленског јавно је критиковала Залужног након што је у свом чланку за британски магазин упозорио да су зараћене стране у "ћорсокаку", упоређујући ситуацију са Првим свјетским ратом.

Залужни је даље предвидио да је мало вјероватно да ће украјинска војска извести "дубок продор", осим ако јој њене присталице не обезбиједе напредније оружје.

Kоментаришући Залужнијев чланак, Жовква је рекао да је посљедње што би он урадио јесте да за медије коментарише шта се дешава и шта би се могло догодити на фронту, уз напомену да такве изјаве само иду на руку Русији.

Ово би могло све да окрене: Русија

Ово би могло све да окрене: Русија "нанишанила" нове легитимне мете?

Он је рекао да су га звали неименовани западни званичници који су били у паници и распитивали се да ли је Kијев "заиста у ћорсокаку".

Зеленски је, такође, јасно ставио до знања током конференције за новинаре да не види да је фронт у ћорсокаку, подсјећа "Раша тудеј".

У међувремену, Украјина трпи велике губитке у људству и мале добитке у контраофанзиви, која је почела почетком јуна. Према процјенама руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Kијев је од тада изгубио чак 90.000 војника.

Тајни преговори Израела: Симор Херш открио шта се нуди Хамасу у замјену за таоце?

Тајни преговори Израела: Симор Херш открио шта се нуди Хамасу у замјену за таоце?

Украјинско руководство је признало да операција не тече тако глатко како је планирано, што је околност за коју Зеленски сугерише да је посљедица неадекватне помоћи коју пружа Запад. 

Пратите нас и путем Вибера