Шкотска

Аларм у Европи због надолазеће олује: Могући велики проблеми

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 17:41

Прва сезонска олуја у зони сјеверног Атлантика ускоро би требала доћи до обала Ирске и Шкотске. Атлантске олује уобичајене су током касне јесени и зиме, а погађају западну Европу.

Јаке олује рјеђе су и морају се пажљиво пратити због потенцијалног великог утицаја на насељена и обална подручја. Олуја која долази носи име Ешли. Током данашњег дана кренула се значајније формирати у средини сјеверног Атлантика и то испод импресивне, снажне млазне струје вјетра који достиже максималне висине. Вјетрови виших нивоа додатно ће се појачати како се олуја у недјељу, 20. октобра буде приближавала Ирској и Шкотској.

Тинејџерка из Српца одушевила у Звездама Гранда па бризнула у плач

Тинејџерка из Српца одушевила у Звездама Гранда па бризнула у плач

То се догађа због јаког градијента притиска и температуре између система високог тлака над континенталном Европом и дубоког горњег дна те брзе површинске циклогенезе која се формира над Атлантиком. Разлика у притиску створиће ове јаке вјетрове у висини, за које се предвиђа да ће премашити 300 километара на сат.

С високим притиском над континенталном Европом и дубоким ниским над Атлантиком, између те двије структуре јавља се снажна млазна струја. Западном Европом прошириће се јак југозападњак, у вишим предјелима појачан вјетар. Север Ведер Јуроп наводи како је једна добра ствар што ће летови који долазе из Сједињених Држава у Европу искористити ове јаке вјетрове те ће бити бржи од оних који иду у супротном смјеру. Очекује се да ће развој нове олује бити прилично брз и значајан.

Такође, постоји велика могућност да би олуја могла постићи снажан максимум вјетра познат као стинг џет. Север Ведет Јуроп појашњава како би на неким подручјима вјетрови могли бити посебно интензивни. Друга пријетња су значајни таласи који се обично повезују с најинтензивнијим сјеверноатлантским олујама.

Вриштале су на сав глас: Свједоци описали језиве детаље пада дјевојке са зграде

Вриштале су на сав глас: Свједоци описали језиве детаље пада дјевојке са зграде

Високи таласи погодиће дијелове Ирске, Шкотске те Хебриде. Највиши таласи могли би достићи висину од 10-12 метара и довести до обалних поплава. Олуја ће се у недјељу, 20. октобра постепено кретати према сјевероистоку, највјероватније путујући преко крајњег сјеверозапада Шкотске према Фарским острвима. Уз то, очекују се и велике количине оборина.

Издато је жуто упозорење за цијелу Шкотску и Сјеверну Ирску, те дијелове сјеверозападне Енглеске и Велса. Власти на сјеверозападу Шкотске упозоравају на опасност по живот од великих таласа и јаког вјетра. Уз то, постоји велика могућност за нестанак струје у том подручју, што би могло утицати на покривеност мобилне мреже. Изгледни су прекиди или отказивања друмског, жељезничког, ваздушног и трајектног саобраћаја, као и затварање путева и мостова.

Познати инфлуенсер Каби Лејм уз пјесму бх. пјевача насмијао свијет

Познати инфлуенсер Каби Лејм уз пјесму бх. пјевача насмијао свијет

Подсјетимо, није прошло ни десет дана откако је олуја Кирк погодила западну Европу, тачније, Португал, Шпанију, Њемачку и Француску. Кирк је најприје био велики ураган који је током викенда пролазио између Бермуда у Карибима и Азора у средњем Атлантском океану, чак је накратко достигао статус категорије 4 према Сафир-Симпсоновој скали. Након тога је остао врло јак док се развија у снажну сјеверноатлантску олују какву често виђамо над сјеверним Атлантиком и западном Европом током јесени и зиме, пише "Вечерњи лист". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (16+)

    'Српска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића "Један погрешан корак", а режирао је Дарко Николић

  • 23:00 Филм

    ''''Филм

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм