Значајни ефекти посјете кинеског предсједника Србији

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2024. 20:56

Свечани дочек предсједника Кине Си Ђинпинга у Београду, заинтересованост многобројних медија, састанак на највишем нивоу, подршка домаћег становништва... све осликава значај сарадње двије државе. Много корака напријед за Србију најављује чак 29 битних споразума, огроман подстицај и улагање у кључне области.

"За само неколико година сви ћемо се сјећати овог дана и знати да смо баш на данашњи дан писали будућност. Само уговор о слободној трговини потписан са Народном Републиком Кином донијеће нашим пољопривредницима сигурност, од извоза говеђег меса, а већ од 1. јула потпуно слободно од извоза јабука, шљиве српске, боровнице и многих других производа, до тога да ћемо и нашу ракију и наше вино моћи да извозимо на тржиште. А пазите, тарифе за све друге су између 38 и 62 одсто. За нас из Србије неће бити тарифа. Погледајте колика је то предност и шта то значи за нашу земљу“, изјавио је Александар Вучић, предсједник Републике Србије. 

„Сјећам се топле добродошлице са претходне посјете. Тада су наше двије државе одлучиле да подигну односе до свеобухватног стратешког партнерства. Србија је постала први стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Надам се да ће ова посјета да отвори ново поглавље“, рекао је Си Ђинпинг, предсједник Народне Републике Кинe. 

Док европски медији тврде да је у сјенци посјете претварање Србије у „тројанског коња“ за уплив у Европу, надјачавају их историјске чињенице, и не тако давне. Си Ђинпинг је на тло Србије крочио баш на  25. годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде током НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм