Miodrag Linta

Zločin u Sijekovcu - početak plana etničkog čišćenja Srba u BiH

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2023. 12:20

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je prije 31 godinu svirepom likvidacijom devet srpskih civila u selu Sijekovac, kod Broda, počinjen prvi masovni zločin u BiH, dodajući da ovaj zločin predstavlja početak sprovođenja plana likvidacije i etničkog čišćenja Srba u BiH.

Linta je naveo da ni nakon 31 godine godine od zločina u Sijekovcu još nema pravde za nedužne srpske žrtve, kao što je nema za mnoge druge ubijene Srbe širom BiH, te poručio da je jako važno za srpski narod da pokrene aktivnu i plansku borbu za istinu o njegovom stradanju.

On ukazuje da je jedan od načina osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava na prostoru bivše Јugoslavije u Beogradu.

- 26. marta 1992. godine Hrvatska vojska i muslimansko-hrvatske paravojne formacije su ubistvom članova porodica Zečević i Milošević i drugih u Sijekovcu započele neobjavljeni rat protiv srpskog naroda u BiH - navodi Linta.

Najmlađa žrtva bio je Dragan Milošević koji je imao 17 godina, a najstarija 72-godišnji Јovo Zečević, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Hrvatska vojska je 23 dana ranije, odnosno 3. marta 1992. godine izvršila agresiju na tadašnju opštinu Bosanski Brod. Јedinice Hrvatske vojske iz Slavonskog Broda su prešle most na rijeci Savi i zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim formacijama zauzele uži centar grada i stanicu milicije - naveo je Linta.

U saopštenju se navodi da navedeni datum predstavlja najavu zločina koji će se desiti u Sijekovcu i Bosankoj Posavini nad Srbima.

- Okupacija Broda i zločin u Sijekovcu je jedan od brojnih dokaza da je srpski narod bio prinuđen da se brani da bi opstao na svojim vjekovnim područjima - istakao je Linta.

Linta je naglasio da je za ovaj svirep zločin u Sijekovcu osuđen jedino Zemir Kovačević i to na uvredljivu kaznu od 10 godina zatvora.

- Navedeni zločin je posebno strašan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati. Iako postoji veliki broj materijalnih dokaza ljudi koji su učestvovali u zločinu nad Srbima u Sijekovcu i brojnim drugim mjestima na području Broda i Posavine nikada nisu odgovarali pred licem pravde - napomenuo je Linta.

On je ukazao da se srpske žrtve ponižavaju, umanjuju i negiraju dok se muslimanske i hrvatske žrtve se veličaju i preuveličavaju.

- Mogu se čak čuti i suluda objašnjenja i podmetanja da smo sami krivi što smo ubijeni, mučeni i protjerani. Zbog toga je jako važno da pokrenemo aktivnu i plansku borbu za istinu o stradanju našeg naroda - naglasio je Linta.

Tokom sedmomjesečne hrvatsko-muslimanske okupacije u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)