Seizmolog Ana Mladenović

Zabrinjavajuće upozorenje za Srbiju: Moguć jak zemljotres

  • Извор: Б92
  • 12.06.2022. 15:55

Srbiju bi u sljedećoj deceniji mogao da pogodi zemljotres od pet i više stepeni Rihterove skale.

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je za TV Prva da na osnovu statističkih podataka naučnici ne mogu da predvide vreme mogućeg zemljotresa, ali da seizmološke aktivnosti imaju zakonitosti po kojima se odvijaju.

"Možemo da pretpostavimo da će se u narednoj deceniji dogoditi zemljotres sa magnitiudom pet ili većom na području centralne Srbije. Posljednji takav potres bio je u Kraljevu 2010. godine. Takvi zemljotresi se obično događaju u razmacima od 10 do 15 godina", rekla je Mladenović.

Ona je dodala da je bitno da ljudi budu pripremljeni na takvu mogućnost i da ne podležu panici.

Govoreći o klimatskim promjenama klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će prema prognozama ovo ljeto bi trebalo da bude toplo i sušno.

"Rizik od požara će se povećati sa povećanjem temperatura. Najčešće se požari u Srbiji dešavaju u jugozapadnoj Srbiji. Primjetan je i deficit padavina, a kiša koja je padala ovih dana ne može da nadoknadi vlagu koja nedostaje zemljištu", objasnio je Đurđević.

On je dodao i da je od velike važnosti održavanje protivpožarnih puteva kroz šume jer oni omogućavaju vatrogascima pristup područjima zahvaćenim vatrom, piše B92.


Тагови: