Потпредсједник Владе Србије

Вулину забрањен улазак у БиХ

  • Извор: Телеграф
  • 05.08.2024. 20:13

Потпредсједнику Владе Србије и бившем шефу БИА, Александру Вулину забрањен је данас долазак хеликоптером у БиХ, гдје је требао се појави у Пребиловцима код Чапљине, гдје се обиљежава 83. годишњица од злочина над српским становништвом у Другом свјетском рату, а тим поводом огласио се Вулин.

"Мени је данас забрањено да будем у Пребиловцима, поред јаме гдје су усташе 1941. године убиле више од 1.000 Срба, од тога 600 жена и дјеце, гдје су пред њеним осмогодишњим ђацима силовали учитељицу Стану Арнаутовић седам дана док није полудјела, па су морали да је закољу и баце у јаму. Ја сам данас требао да будем тамо гдје се обиљежава трагедија Срба, у Пребиловцима, и данас ми је Един Форто, човјек који је, колико чујем под потпуном командом господина Конаковића, а наравно да је за ово имао сагласност странаца, не забранио него успио да спријечи да дођем да се поклоним сјенама покланих Пребиловачана", изјавио је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин гостујући у Националном дневнику телевизије Пинк поводом забране власти БиХ да присуствује отварању изложбене поставке "Пребиловци 1941" у том мјесту.

Вулин је додао да му је пола сата, сат пред лет јављено да ''у министарству извјесног Едина Форта нема нико да потпише дозволу за прелет јер су сви на мору, сви су на годишњем одмору''. 

"Они су не само кукавице него и подлаци, чак нису смјели ни да кажу да је забрањено него незванично ето нема ко да потпише, сви смо на мору. Можете ли да замислите да рецимо министар из Израела иде у Аушвиц и да му пољски министар каже - знате колега на мору смо, не можете да обиђете сјене Јевреја у Аушвицу", рекао је Вулин.

Он је додао да то поручује да се, кад год Срби подсјећају на усташке и хрватске злочине, увијек деси нешто да "ми не можемо да одемо."

"Када Александар Вучић треба да оде у Јасеновац кажу није по процедури, када сам ја хтио да одем у Јасеновац рекли су - а то не може никако да се деси зато што то изазива проблеме у регији. Сада када треба да одем у Пребиловце одједанпут нема никога да потпише дозволу за прелет", рекао је Александар Вулин.

Потпредсједник владе Србије је нагласио да кад год Срби подсјећају на усташке злочине биће неко да Србима стави до знања да то не смију да раде.

"Јама у Пребиловцима је, за оне који не знају, а нажалост већина и не зна шта је било у Пребиловцима, била забетонирана послије рата. Четири хиљаде људи ексхумирано је из јама у Пребиловцима а прије тога су били забетонирани да 50 година не знамо ко их је поклао и гдје су их поклали. Данас у Чапљини, општини којој припадају Пребиловци, на споменику у центру мјеста налази се споменик са списком некаквих Хрвата који су дали живот за домовину, и на њему име Иван Јовановић Црни који је вођа пребиловачког масакра. Е зато ја не смијем да одем у Пребиловце јер бих све ово рекао, јер бих их подсјетио на усташког зликовца чије име стоји на споменику у центру Чапљине, који је учествовао у силовању и убијању Стане Арнаутовић и њених осмогодишњих ученица. Зато нама Србима не дају да дођемо ни да им се поклонимо јер знају да ћемо говорити, јер знају да ћу ја говорити", поручио је потпредсједник Владе Александар Вулин.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

    Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм