Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Vulin: Vrijeme je da vojna neutralnost preraste u političku

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2022. 19:03

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je, povodom izvještaja Evropskog parlamenta o Srbiji, da se čini se da je pravo vrijeme da vojna neutralnost Srbije preraste i u političku.

"Ako nije jasno zašto, slobodno pročitajte rezoluciju evroposlanika u kojoj se od Srbije traži ono što niti može, niti hoće da uradi", rekao je Vulin.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se dosljedno pridržava poštovanja principa teritorijalnog integriteta, što se za EU nikako ne bi moglo reći, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je ocijenio da tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji, da prizna takozvano Kosovo može samo neko ko o Srbiji ne zna ništa, ko je bahat ili ko je član Evropskog parlamenta ili sve troje zajedno.

"Ne znam ni kako da razumijem da se od Srbije traži više medijskog pluralizma i u isto vrijeme zahtijeva zabrana medija čiji su osnivači iz Rusije, jer vrše rusku propagandu, ali sam razumio da sve laži o Srbiji i predsjedniku Srbije (Aleksandru Vučiću) koje se svakog dana izgovaraju u medijima čiji osnivači dolaze iz zemalja EU nisu predmet zabrinutost", rekao je Vulin.

On je konstatovao da su te laži "ljekovite", kao i ona laž koja je poslužila da se otpočne pogrom na Kosovu i Metohiji 2004. godine, da su Srbi svojim psima natjerali šiptarsku djecu u Ibar ili da je Vučić određivao koga će da tuku u Glini ili da je držao Sarajevo na nišanu.

Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas u Briselu većinu amandmana na tekst rezolucije o Srbiji u kojoj se od Beograda traži bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje sankcija Moskvi.

Poslanici u rezoluciji izvjestioca za Srbiju Vladimira Bilčika traže i normalizaciju odnosa sa Prištinom, radi nastavka puta Srbije ka EU.